marți, 12 mai 2015

Sarmalute in foi de vita-Dolmas-umplute cu orez si ierburi aromatice

Acestea pot fi servite ca aperitiv cu iaurt grecesc,tztziki  sau ca fel principal cu paine proaspata si o salata Horiatiki langa daca se doreste.



 Ingrediente:

 Frunze de vita cat este necesar, 1/3 cana plus 2 linguri ulei de masline extravirgin, 4 cepe mari tocate marunt, 1 cana de praz tocat marunt, 1 cana de orez cu bob lung, 2 catei de usturoi tocat marunt, 1 lingurita de chimen, 1/4 ceasca  frunze de fenicul proaspete tocate fin, 1/2 cana marar proaspat tocat fin, 1/2 cana patrunjel proaspat tocat fin , 1/3 cana  menta proaspata tocata fin, sare marina neiodata si piper negru proaspat macinat, dupa gust, 4-5 cani de apa, suc proaspat de la  2-3  lamai,  iaurt grecesc (opțional)


Mod de preparare: 

Prepararea frunzelor se face ca si la celelate retete.Intr-o tigaie mare, la foc mediu incalziti o treime cana de ulei de masline si caliti usor ceapa si prazul pentru pana cand este complet moale.Adaugati usturoiul si  amestecati timp de un minut.Adaugati orezul, si gatiti, amestecand constant, timp de 5 minute.Adaugati chimenul, sarea, piperul si doua cani de apa. Acoperiti si  fierbeti pana cand orezul se inmoaie, dar nu este fierte complet si nici toata apa absorbita. Scoateti amestecul si dati la rece. Adaugati ierburile si piperul. pe fundul cratitei asezati cateva frunze turnati peste ele  2 linguri de ulei de masline . Formati sarmalutele. se aseaza strans in oala.Se toarna restul de ulei de masline, sucul de lamaie si apa suficienta pentru a acoperi frunze . Puneti peste o farfurie sa le apese bine. Acoperiti vasul si  fierbeti la foc mic timp de 50 de minute pana la o ora, sau pana cand frunzele sunt fragede si orezul este bine fiert. Servi cald sau rece, cu iaurt grecesc turnat peste. daca aveti posibilitate folositi frunze de  de struguri sultanina deoarece sunt mai dulci.

Kali Orexi/Pofta Buna!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere