vineri, 7 iunie 2024

Πίτα της Τεμπέλας-Píta tis Tempélas-Plăcinta leneșilor

Bucătăria tradițională din Epir oferă plăcinte delicioase, ca parte integrantă a experienței gastronomice locale. Ingredientele locale, naturale și produsele de patiserie phyllo sunt cheia acestor plăcinte aromate. Plăcintele tradiționale Zagori pot fi găsite în întreagul Epir și sunt relativ simplu de făcut, dar pline de aromele bogate ale regiunii. Cercetând bucătăriile regionale, suntem de obicei obișnuiți să întâlnim  bucătari incredibil de primitori, care nu numai că își împărtășesc rețetele și sfaturile, dar pot merge până la a organiza un întreg eveniment de gătit pentru noi, invitându-și prietenii și rudele, în nerăbdarea lor de a învață-ne gătitul satului sau regiunii lor. Dar ocazional întâlnim un bucătar profesionist sau semi-profesionist care refuză cu încăpățânare să-și descrie măcar vag felul de mâncare. Și totuși călătorind  prin Grecia am întâlnit un bcătar semiprofesionist care mi-a povestit această rețetă. De fapt această rețetă este o versiune a clasicei alevropita. Ca să iasă perfect această plăcintă trebuie coaptă  în cuptorul cu lemne pentru a face diferența de alevropita sau kourkoutopita cum mai este cunoscută! Plăcintele cu carne și plăcintele făcute cu verdeață cu frunze și multe straturi de foi de aluat filo întinse subțire sunt, de asemenea, elemente de bază ale bucătăriei din Epir. Plăcintele sunt făcute în mod tradițional în forme mari numite Ταψί Χάλκινο-Tapsí Chálkino, tăvi rotunde de copt din cupru și apoi coapte în cuptoare cu lemne.

Numele său stârnește râsul, dar este o plăcintă foarte ușoară, deoarece nu are instrucțiuni strict definite și acest lucru o face deosebit de populară.

Dacă nu ați mai făcut niciodată o plăcintă, aceasta este rețeta cu care începeți. Cu o aromă puternică de feta, devine pufoasă și bineînțeles că se termină repede pentru că nu înțelegi cât de repede se mănâncă.

Ingrediente: 1 pachet horiatiko phyllo (decongelat) sau orice alte foi de plăcintă groase, 2/3 cană lapte, 2 ouă, 2 căni cu feta mărunțită+100 gr. kefalotiri ras (amestecate) , ulei de măsline grecesc pentru perierea foilor (cât este necesar), 1 linguriță oregano grecesc uscat,1 linguriță mentă uscată, un praf de fulgi de ardei rosu iute opțional.

Mod de preparare: Preîncălziți cuptorul la maxin. Așezați foaia(e) de filo pe o tavă de copt tapetată cu pergament, cu margini de 30 cm/45 cm, (în cazul care nu aveți una rotundă de 38 cm diametru). Ungeți hârtia de copt cu ulei de măsline. Într-un castron, amestecați laptele și ouăle și lăsați deoparte în timp ce lucrați cu foile. Așezați o foaie de plăcintă pe foaia de copt, ungeți cu ulei de măsline și apoi așezați o altă foaie de filo și ungeți cu ulei de măsline. Presărăți jumatate din amestecul feta+kefalotiri ras peste a doua foaie si turnati deasupra jumatate din amestecul de oua. Stropiți cu oregano, mentă și fulgi de ardei roșu. Deasupra se aseaza o a treia foaie, se unge cu ulei de masline, apoi se așează ultima foaie deasupra și se unge cu ulei de măsline. Presărați amestecul feta+kefalotiri rămas deasupra și stropiți cu amestecul de ouă rămas. Presărați cu mai mulți fulgi de ardei roșu, după gust. Coaceți în cuptorul preîncălzit dat acum la jumătate timp de 25 de minute sau până când devine foaia maro auriu și crocantă. Dacă blatul se rumenește prea repede, acoperiți plăcinta lejer cu foaie de pergament și continuați coacerea. Serviți imediat, folosind un tăietor de pizza pentru a tăia plăcinta în bucăți. Alături să aveți niște iaurt de capră/oaie.

Spor la treabă și poftă buna!