sâmbătă, 12 martie 2011

Tourta me elaiolado kai elies-Kek cu masline si ulei de masline

Deoarece in Ortodoxie Luni a inceput Postul Pastelui (una dintre cele 4 perioade mari de post la greci) iata si o reteta adecvata.Am mai postat ceva posturi in urma o reteta asemanatoare se numeste Eliotes (puteti sa o vizualizati si pe aceea la adresa http://papagheorghiu.blogspot.com/search?q=eliotes ).Pentru Ortodoxia Rasariteana postul este o disciplina spirituala importanta, gasita atat in ​​Vechiul Testament cat si in Noul si este legata de principiul din teologia ortodoxa al sinergiei dintre corp (greacă: soma) si suflet (pnevma). Adica crestinii ortodocsi nu vad o dihotomie intre trup şi suflet, ci mai degraba le considera ca un intreg unit ei crezand ca ceea ce se întâmplă unuia afectează si pe celalalt(acest lucru este cunoscut sub numele de uniune psihosomatica între trup si suflet). Prima luni a Postului Mare  este cunoscuta in Grecia si Cipru ca Lunea Curata, este o zi de sarbatoare care precede Pastele cu aproximativ 7 saptamani.In mod tradiţional familiile merg la iarba verde daca vremea permite si pregatesc alimente de post la  gratar  cum ar fi legumele şi fructele de mare (nu carne),dau drumul la zmee si se joaca tot felul de jocuri in aer liber.


Ingrediente


4 cani de faina (aprox. 500 gr) de faina buna de panificatie,un pachetele de drojdie uscata de  9 gr. 1/4 cana ulei de masline,1 lingurita de zahar,1/2 lingurita sare, 3-4 fire de rozmarin cratate de pe tulpina si maruntite,5-6 fire de ceap, 2 cesti de masline fara samburi (de preferat de Kalamata)1.1/2 suc proapsat de portocale, coaja rasa de la o portocala, apa calda cat este necesar.


Mod de preparare::


Intr-un castron adanc amestecati drojdia uscata ,zaharul si sarea, adaugati apoi 2 linguri de fainasi cateva linguri de apa caldasi amestecati bine fara . Acoperiti si lasati la odihna sa creasca cel putin 10-15 minute..In acest timp aestecati restul de faina si uleiul, adaugati maiaua cand este gata si sucul de portocale si framantati bine bana ce aluatul este gata si nu se mai lipeste de maini. La sfarsit adaugati si ceapa verde taiata,rosmarinul, coaja de lamaie si maslinele taiate in bucatele amestecand pana se combina toate bine.Ungeti forma de copt cu ulei de masline sau cu unt topit si aranajati bine aluatul in ea, lasfarsit umezind partea superioara cu pensula inmuiata in ulei de masline.Dati la cuptorul preincalzit si tineti la foc mediu pana cand paiul sau cutitul bagat in centru ies curate.

Isiho gyorti!Sarbatori linistite!