miercuri, 9 februarie 2011

Giouvarlakia-Supa greceasca cu perisoare si Avgolemono

Una dintre supele traditionale Greciei este supa Avgolemono, cam ce intelegem noi prin supa a la grec. Se fierbe orezul in zeama de carne de pui iar la sfarsit se drege cu ou batut cu lamaie.Gouvarlakia este cam la fel numai ca aici se fierb niste perisoare facute din carne de vita si amestecate cu orez fierte in zeama de pui .Poate fi considerata si mancare daca sosul se face mai gros dar ea la origine este supa si se mananca in general in sezonul rece.

Ingrediente:

500 gr carne tocata de vaca sau de preferat de vitel, 1 ceapa maruntita,o legatura de patrunjel si una de marar taiate fin,1 ou, 1/4 cana orez+1/2 pentru supa, un picut de ulei de masline extravirgin,sare si piper dupa gust. Pt. zeama de carne: ceva bucati de pui sau si mai bine o spinare de pui sau de curcan,2 morcovi, o telina, un patrunjel radacina, o ceapa,sare si piper dupa gust Pt. sosul Avgolemono:2 oua ,zeama de la 2 lamai,1 lingura faina

Mod de preparare:

Intr-un castron mare amestecam bine toate ingredientele si dam la rece pentru cel putin o ora. Cand scoatem din frigider facem din compozitie mici gogoloaie-perisoare pe care le dam prin faina sa nu se sfarame la fiert.Intre timp am fiert carnea in oala minune. Cand este gata si s-a racit oala, scoatem carnea, filtram zeama , iar intr-un blender pasam ceva bucati de carne si legumele fierte dupa care vorm rasturna ce rezulta in zeama filtrata.Aducem apoi la fierbere aceasta zeama si rasturnam in ea restul de orez si perisoarele si fierbem la foc micut cam 25-30 minute (sau pana s-au fiert bine perisoarele), condimentam dupa gust. In acest timp intr-o farfurioara diluam faina cu nitica apa cat sa iasa ceva ca o smantana groasa, pe care o rasturnam intr-un alt vas in care am batut energic ouale si apoi am pus zeama de lamaie treptat sa nu se taie amestecand continuu. In aceasta compozitie vom turna  usurel si amestecand tot timpul cateva polonice de supa fierbinte cu atentie sa nu coagulam oul. Dupa aceasta turnam compozitia rezultata cu usurelul peste supa calda amestecand cu grija sa nu sfarmam perisoarele.Compozitia Giouvarlakia trebuie sa fie destul de consistenta si groasa. Puteti orna cu niste marar si patrunjel tocat fin.





Kalí̱ tychi̱ kai kalí̱ orexi̱ gia fagi̱to! Mult noroc si sa aveti pofta sa mancati!