marți, 19 iulie 2016

Ekmek kataifi a la Papagheorghiu

Ekmek kataifi este un desert grecesc renumit consumabil in toate anotimpurile. Este preparat cu straturi de paste kataifi coapte până când devin crocante, scăldate în sirop aromat cu lamaie si acoperit cu cremă și frișcă și garnisit cu scorțișoară și fistic macinat. 

Ingrediente:
  Aluat Kataifi 250 gr., unt topit 50 gr. , fistic 80-100 gr. tocat. Pentru sirop: zahăr 200 gr., apă 200 ml. (4/5 dintr-o cana), coaja  de la o jumatate de lamaie, ceva scortisoară. Pentru crema: 750 ml. lapte rece (3 căni), zahăr 150 gr., extract de vanilie 1/2 linguriță, 75 gr. amidon de porumb, 4-5 gălbenușuri de ou, unt 75 gr., un vârf de cuțit de pudra mastic,
Pentru Ornat :
500 gr. smantană de  frișcă (2 căni), 60 gr. zahăr pudră, 1/2 linguriță extract de vanilie 

Mod de preparare:
 
In cazul in care cumparati aluat de Kataifi inghetat va recomand  să se dezghețe  peste noapte în frigider și nu la temperatura camerei, deoarece acest lucru va preveni  imbibarea cu  apă dupa dezghetare.Deasemenea alta recomandare este  să stropiti bine  cu unt suficient pentru a ajuta la coacerea aluatului și a obține o culoare maro auriu. In plus untul va adauga o multime de arome delicioase.  Rețeta autentică grească cere unt "galaktos" fabricat din lapte de vacă, care dă într-adevăr un gust unic si miros uimitor. Baza pentru Kataifi Ekmek trebuie să fie crocantă și umedă, în același timp. Pentru a realiza acest lucru este important să se coacă aluatul foarte bine, până când este crocantă și frumos  auriu. Ca ultimă recomandare chiar dacă va fi foarte dificil ar trebui să așteptați să se răcească Kataifi Ekmek în frigider timp de cel puțin două ore înainte de servire.
 

Mod de Preparare:
 
1) Incepeti prin coacerea bazei. Se incalzeste cuptorul la 170 ° C și se asează kataifi cu mâinile, prin sfâșierea bucăților și răspândirea firelor un pic în cazul în care se adună laolaltă, în scopul de a -l obține pufos. Pentru aceasta retetă veti avea nevoie de o tavă  pătrată de  25 cm cu fund neaderent. Ungeti cu unt fundul vasului de copt și răspânditi aluatul Kataifi pentru a forma baza. Se toarnă peste untul topit și se coace în cuptorul preîncălzit timp de 30-45 minute, în funcție de cuptor, până la stare crocantă si frumos colorată. 2) Între timp pregătim crema  custard (etapele 2-4). Se adaugă într-un castron mare gălbenușurile de ou cu o jumatate de zahar (100 gr) si se amestecă pană cand devine pufos. Se adaugă 3-4 linguri de lapte și amidon de porumb, amestecand din nou până când amidonul s-a dizolvat. se da deoparte. 3) Se toarnă restul de lapte într-o tigaie mare non-aderentă și se adaugă zahărul și extractul de vanilie. Se pune tava la foc mare și se aduce la fierbere. De îndată ce laptele  fierbe, se îndepărtează de la căldură și 1/3 din cantitate se pune  treptat în amestecul de ou, în timp ce bătem cu telul. Se pune tava (cu restul de lapte), din nou pe aragaz și se lasă la foc mediu. Se adaugă amestecul de ou în tigaie cu lapte cald rămas. Bateti în mod continuu, până când amestecul s-a îngroșat și este neted și cremos. Se ia de pe foc, se adaugă untul și se amestecă. 4) Se toarnă crema într-o tavă mare, se acoperă cu  folie de plastic care  ar trebui să atingă , astfel încât să nu se formeze o crustă și se lăsă să se răcească în timp ce se pregăteste restul de reteta. 5) Se ia Kataifi din cuptor și se dă la rece . 6) Se prepară siropul. Adăugați toate ingredientele pentru sirop într-un vas mic și  aduceti la fierbere. Fierbeti siropul timp de trei minute (fără agitare), până când ușor se îngroașă  Lasati deoparte să se răcească până la stare călduță. Cu un polonic încet turnati siropul călduț peste aluatul copt care intre timp s-a racit bine. Puneti din nou  deoparte să se răcească pentru o vreme. 7) Se prepară frișca și asamblază Kataifi Ekmek. Ungeti baza de kataifi cu crema custard  cu ajutorul unei spatule. Bateti frisca cat mai rece adaugati zahăr pudră și  amestecati pe mare viteză  timp de aproximativ un minut. Pe deasupra cremei custard ungeti bine  cu frisca putand da chiar si pe margini. Se presara cu fistic tocat și un vârf de cuțit de scorțișoară. 8) A se păstra în frigider și a se servi rece. 

Spor la treaba si POFTA BUNA!