sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Fassolatha: supă de fasole uscată (cu ardei iuti)

Fassolatha a fost o obisnuinta la  greci din cele mai vechi timpuri. Este mancarea nationala a Greciei, reprezentând cel mai bun de mod grec de gatit: leguminoase, legume, plante aromatice si ulei de masline. Fie ca va place cu rosii sau  cu lamaie de lamaie , traditia culinara greceasca dictează ca fassolatha se serveste cu paine proaspata integrala, branza feta (cu excepţia perioadelor de post) si masline negre (va recomand maslinele de Kalamata care sunt cele mai bune).

Ingrediente:

1/2 kg. fasole uscata, o cana cu ulei de masline extravirgin, 1 / 2 lingurita de piper negru proaspat macinat,2-3 tomate medii ca marime curatate de piele si taiate bucati mai maricele, 2  linguri de pasta de tomate ,2 morcovi taiatii rondele,  1 cartof mediu, curatat si taiatin cuburi mici ,2-3 tulpini de telina cu frunze tocat in bucati nu foarte mici,cativa ardei iuti (dupa gust), sare dupa gust, o legatura cimbru, lamaie dupa gust

Mod de preparare:


Se înmoaie fasolea peste noapte în apă călduta.A doua zi se scurge si se clateste  si se pune la fiert inntr-o oala mare cu aopa suficienta cu 1/2 lingurita de bicarbonat. Se repeta de 3 ori  avand grija ca de fiecare data dupa prima fierbere sa punem apa fierbinte. Se fierbe de fiecare data cam 5 minute dupa care se scurge se gateste timp de 5 minute.Dupa aceasta scurgem bine faolea o punem la loc in oala si adaugam apa fierbinte cat sa acopere bine punem si legatura de cimbru, adaugam uleiul, piperul, pasta de tomate, morcovi felii, cartofi cubulete, telina, ceapa, ardei iute . Dupa vreo 20 minute adaugam si rosiile taiate si lasam focul mediu. Cand am observat ca au inceput sa se inmoaie  fasolea si legumele  reducem caldura, acoperim si  fierbem pe foc mic timp de aproximativ inca  o ora si un sfert  Fasolea trebuie să fie moale si cremoasa, dar nu pană la punctul de dezintegrare (totul depinde de calitatea fasolei si de preferintele persoanale deci timpii de fiebere sunt orientativi).  Fasolea poate fi necesar sa fiarba si 2 ore sau mai mult (dar in general daca este tanara fierbe foarte repede asa ca mare atentie si incercati din cand in cand). s-ar putea ca in timpul fierberii sa fie nevoie sa mai adaugati apa fierbinte daca a scazut prea mult dar nu mai mult de 1/2 cana o data.Fassolatha nu este o mancare tip piure grosdar nu ar trebui să fie nici apoasa. Cand considerati ca s-a apropiat de sfarsit adaugati si sarea si scoateti legatura de cimbru..Chiar inainte de servire, se amesteca cu sucul de lamaie.

Sugestii de servire:

Serviti cu  bucati de Fetta stropite cu piper si oregano si inmuiate in ulei de masline alaturi paine proaspata integrala, masline negre si aperitive sarate cum ar fi ansoa, hering afumat sau altele de alegerea dvs. Serviti ca un intaritor un paharel de Tsipouro si niste ardei iuti daca va mai tine gura.


Kali Orexi! Pofta Buna!