luni, 31 ianuarie 2011

Makaronia mine Kima -Spaghete cu sos de carne

Sosul de carne pentru paste in Grecia este denumit Kima  care este, de asemenea, cuvantul pentru carnea de vita.  Este mai gros si are  mai multi  chili in compozitie decat un sos Bolognese tipic italian . Exista variatiuni atat de multe ale acestui sos incat fiecare grec isi pune amprenta personala cand il face.


Ingrediente:

500 gr.  carne de vita ,1 ceapa rosie tocata pestisori, 2 linguri  ulei de masline extra virgin,2 catei de usturoi tocati marunt,1 / 4 ceasca cu vin rosu , 1 / 4 ceasca patrunjel proaspat tocat , 1 / 2 lingurita scortisoara macinata,1 lingurita oregano uscat ,1 lingurita menta uscata ,sare si piper proaspst macinat  dupa gust ,o cutie mica rosii taiate  (sau 3-4 rosii pielite si taiate cubulete),1 / 4 ceasca cu apa , 2 linguri pasta de tomate (sau de rosii pasate), 500 gr. paste lungi, Parmezan sau Kefalotyri ras, 2 lingurite de zahar,1/2 lingura cu unt, 2-3 chili dupa gust,1 lingurita capere

Mod de preparare:

Intr-o  tigaie  mai maricica, parjoliti  carnea de vita, tocata in prealabil fin, la foc mediu-mare, pană cand toate culoarea roz dispare.In cazul în care carnea de vita este foarte slaba, se adauga două linguri  ulei de măsline inainte de a adauga ceapa şi usturoiul.  Adaugati ceapa si gatiti pana devine sticloasa dupa care adaugati si usturoiul si mai tineti putin pe foc fara sa ardeti componentele. Adaugati vinul si lasati la fiert cateva minute inainte de a adauga restul de componente. Acum puteti  adauga  patrunjelul, scortisoara, oregano, menta, sare, piper, si rosiile taiate cubulete precum,caperele si chili taiati marunt . Fierbeti la foc mic si neacoperit cel putin 20 de minute.. Acum va puteti apuca sa fierbeti si pastele in apa cu sare si un pic de ulei conf. indicatiilor de pe ambalaj (pastele se pun in apa clocotita). Cand au trecut cele 20 minute puteti adauga pasta de tomate ,zaharul si 1/2 lingura cu unt.Aromele acestui sos sunt chiar mai bune a doua zi  decat imediat dupa preparare. Sosul trebuie sa aiba o consistenta foarte densa. Se servesc pastele proaspat fierte scurse si clatite cu apa rece cu acest sos Kima. Nu uitati branză rasa.

Kali epithia!  Succes!