marți, 1 martie 2011

Kremidoudolmades-Frunze de ceapa umplute

Aceasta reteta vine din insulele Lemnos si Lesbos de care am mai vorbit intr-una din retetele precdente, mai exact la reteta de Ladenia o alta specialitate a insulelor. Langa acest preparat delicios se consuma de obicei cartofi pregatiti dupa cum urmeaza: taiati trei cartofi in felii, ii presarati cu sare, piper negru proaspat macinat si oregano. II stropiti cu 2 linguri de ulei de masline ,sucul de la o lamaie si 3-4 linguri de apa dupa care se invelesc in hartie pergament si apoi in folie de aluminiu si se coc timp de o ora in cuptorul cu focul dat la mediu. Au un gust fantastic.


Ingrediente:

2 kg. cepe mari de preferat rosii ca sunt mai dulci,600 gr. carne tocata mix de vita si oaie,1/4 kg. orez, 2 rosii taiate cubulete + 4-5 rosii date pe razatoare, 1 legatura patrunjel si una de marar taiate fin,1 lingurita pudra de chimen,sare si piepr proaspat macinat dupa gust, 2 linguri ulei masline extravirgin + inca 1/4 ceasca , zeama de la o lamaeie, 3/4 pahar cu vin rosu sec.


Mod de  preparare:


Se curata cepele, se spala si se lasa la zvantat dupa care se oparesc cat sa se imoaie putin (cateva minute) in apa clocotita (aceasta etapa poate fi sarita si atunci se desfac direct foile de ceapa dupa ce s-au spalat si zvantat).Cand sunt gata se scot din apa si se desfac separat foile de ceapa. Separat se pregateste amestecul de umplutura prin amestecarea turturor ingredientelor bine intr-un bol (este bine ca amestecul sa stea la rece cel putin 1 ora acoperit cu un strat fin de ulei de masline), dupa care dam putin la foc intr-o tigaie adanca cu un strop de ulei de masline si un strop de vin rosu si tinem cat sa se umfle putin orezul iar carnea sa se faca un picut. Cu acest amestec umplem mai apoi foile cu grija sa nu le rupem si le impachetam bine la capete sa nu iasa umplutura (este o operatiune mai migaloasa decat la foile de vita sau varza). Se aseaza intr-o cratita pe marime se pune o farfurie deasupra sa nu se ridice in timpul fierberii se adauga apa cat sa le acopere ulei de masline , zeama de la o lamaie si rosiile date pe razatoare si se dau la fiert pentru 20-25 minute la foc mic.Intre timp preparam si cartofii ca mai sus.

Kali Orexi! Pofta Buna!