miercuri, 17 noiembrie 2021

Ardei copți cu smântână ca în Țara de sus a Moldovei

Rețetă simplă și gustoasă de mâncare de ardei kapia copți, cu sos de smântână și usturoi. O mâncare tradițională ca în Țara de sus a Moldovei, ușor de făcut dar foarte delicioasă.

Ingrediente: 1,5 kg. ardei kapia, 2 roșii coapte, 2 cepe albe medii tăiate grosolan, 2-4 căței de usturoi zdrobiți cu latul cuțitului, 70 ml.ulei extravirgin de măsline sau 30 gr. unt, 200 gr. de smântână grasă ( eu folosesc smântână de gătit), 1 lingura amidon de porumb, 1 frunză de dafin,  sare marină neiodată și piper după gust, pătrunjel verde tocat mărunt.

Mod de preparare:

  Coaceți ardeii și roșiile, după care îi lăsați  într-o oală,  presărați cu puțină sare și  acoperiți cu un capac. După ce s-au răcit  se curăță de coajă, cotoare și semințe și se pun la scurs într-o sită. Păstrați zeama pe care o lasă. Apoi ardeii îi tăiați fâși. Încingeți într-o tigaie  uleiul/untul (sau combinație, câte jumătate din fiecare) și  înăbușiți fără a arde ceapa. Se adaugă apoi zeama de la ardei și roșiile tăiate cubulețe, frunza de dafin și dacă mai este nevoie puțină apă fierbinte. Se fierbe la foc mic câteva minute să se inmoaie roșiile. Se lasă să dea câteva clocote după care se adaugă smântâna amestecată cu amidonul. Se condimentează cu sare și piper. Amestecati până la omogenizare și adăugați apoi fâșiile de ardei și usturoiul. Lăsați să mai dea câteva clocote, după care opriți focul și presărați  pătrunjel tăiat mărunt. Se servește
caldă sau rece cu mămăligă sau piureu de cartofi  sau doar cu  pâine proaspătă.

 

Spor la treabă și poftă bună!