luni, 6 decembrie 2010

Sarmale în dovleac (Rețeta după Păstorel Teodoreanu)

Rețeta e din vremea lui Păstorel,  când nu existau peste tot scări rulante , automobile și calculatoare, iar oamenii ieșeau la plimbare la aer liber și mâncau mai sănătos.


Ingrediente:  500 de grame de carne de porc grasă, 500 de grame de carne de vită,200 de grame de slăninuţă afumată (tăiată felii), 2 verze murate, 2 linguri zdravene de untură de porc, 1 cană de orez ,3 cepe roșii, 2 ardei graşi, 1 ou,1 lingură boia de ardei dulce,1 linguriţă de pudră de chimion, 2 linguri cimbru  uscat, 3 roşii mari și cărnoase, 5 linguri pastă de tomate, sare și piper după gust, 1 pahar vin roșu


Mod de preparare:

Este recomandat să folosiți o oală de lut care înainte de folosire se scufundă pentru o jumătate de oră în apă rece.

Umplutură :
Tăiaţi carnea de porc şi cea de vită în bucăți mari şi tocaţi-o (este de preferat decât să luați carnea gata tocată;  puteți dacă vreți însă să va tocați carnea la măcelărie). Spălaţi orezul în câteva ape reci. Scurgeţi-l.
Curăţaţi cepele și ardeii, îndepărtaţi cotorul cu seminţe al ardeiilor. Tocaţi ceapă şi ardeii mărunt. Topiţi untura într-o cratiţă adâncă (să încapă toată umplutura). Adăugaţi ceapă şi ardeiul tocat şi sotaţi-le până se înmoaie.
Adăugaţi orezul şi amestecaţi-l bine până devine translucid. Adăugaţi pudra de chimion, boiaua de ardei şi rumeniţi-le uşor cu ceapa, orezul şi ardeii. Luaţi craţiţa de pe foc şi adăugaţi carnea tocată. Amestecaţi bine compoziţia, încorporaţi o lingură de cimbru, asezonaţi cu sare şi piper. După ce amestecul s-a răcit, încorporaţi oul.

Realizarea sarmalelor:
Tocaţi o farfurie de varză din frunzele mai groase. Decojiti (se opăresc un pic după care se pun în apă cu gheață și se desface imediat pielița) şi tocaţi roşiile. Aşezaţi un pat de varză fin tocată pe fundul dovleacului.
Adăugaţi şi câteva feliuţe de slăninuţă. Aşezaţi câte o foaie de varză în palmă deschisă, puneţi câte o lingură de umplutură şi rulaţi- răsuciţi pentru a obţine nişte rulouri, pe care le închideţi la capete ulterior, introducând capetele dinspre exterior spre interior. “Clădiţi” sarmalele în oală, în straturi succesive, intercalate pe alocuri cu roşii tocate şi felii de slăninuţă pe margine. După ce aţi terminat, acoperiţi sarmalele cu restul de varză tocată, roşii tocate, bucăţele de slănină şi o lingură de cimbru uscat (ideal ar fi o crenguţă). Diluați pastă de tomate în vin și turnați amestecul pe deasupra sarmalelor.

Fierberea :
Porniţi cuptorul și incalziti-l. Introduceţi dovleacul în oală de lut și pe această  la cuptor. Fierbeţi sarmalele timp de vreo 4 ore. Opriţi focul şi lăsaţi oala să se răcească câteva ore în cuptor. Scoateţi oala şi lasați-o la rece, într-o cămară sau pivniţă săpată în pământ şi lăsăţi-o să se odihnească până a două zi. Cele mai bune sarmale sunt cele de a două zi (consumate la o zi după fierbere), reîncălzite. Sarmalele se servesc fierbinţi, cu pâine sau mămăligă, smântână grasă şi ardei iute.


ODĂ SARMALEI

(Păstorel Teodoreanu)


Cum s-ar defini sarmaua?


Vis înaripat al verzei ce-l avu cât a durat

somnul lung metamorfozic în butoiul de murat...

Potpuriu de porc și vacă, simfonia tocaturii,

imn de laudă mâncării, înălțat în cerul gurii.

O cochetă care-și scaldă trupu-n sos și în smântână

și se-nfășoară în varză că în valuri de cadâna.

O abilă diplomată ce-a-ncheiat o strânsă liga

c-o bărdacă de vin roșu și-un ceaun de mămăligă.

Oponenta din principiu și un strașnic adversar

pentru tot ce e dietă sau regim alimentar.

Un buchet de mirodenii, o frivolă parfumată

ce te-mbie cu mirosuri de slănină afumată.

Locatara principala ține-n spațiu tolerate,

perle de piper picante, boabe de orez umflate.

O prozaică'nnascuta, cum s-o prinzi în prozodie

că de când e lumea, porcul n-a citit o poezie.

Un aducător de sete, de bei vinul cu ocaua.

Iată-n câteva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!