duminică, 27 februarie 2011

Στιφαδο-Stifado a la Papa Gheorghiu-Tocaniță grecească de vițel a la Papa Gheorghiu

Este o rețetă  pe care am mâncat-o în portul Pireu de lângă Athena. Eu i-am adăugat  niște ierburi în plus și niște pastă de ardei iuți. Sper să vă placă!


Ingrediente:


750 gr. carne de pe gât de vițel , 1/2 kg. cepe albe micuțe, o căpățână de usturoi, 4-5 morcovi, o rădăcina pătrunjel, 2 țeline micuțe, 3 ardei diferiți colorați,1 praz, 4-5 cartofi albi, o cană fasole uscată semifiartă, 4-5 roșii tăiate cubulețe, 1 linguriță pastă de
t
omate,1 legătură mărar și una de pătrunjel tăiate mai măricel, câteva cuișoare, o bucățică baton scorțișoară, 2 frunze de dafin, 1/2 linguriță mix piper (roșu, verde și negru),1 linguriță rasă semințe de chimion zdrobite un pic, 1/4 linguriță pastă ardei iuți, 1/4 linguriță praf de ardei iuți afumați-un fel de boia  iute de pe la noi (am găsit-o într-o piață din Thesaloniki , se găsește și prin piețele din Spania unde este chiar o specialitate și cred că peste tot în zona mediteraniana unde se mănâncă mai iute)-dacă nu vă place iute mai reduceți aceste cantități-puteți folosi și boia de-a noastră că este foarte bună, 1/4 cană vin roșu, 1/4 ceașcă ulei de măsline extravirgin, 250 gr Fetta tăiată cubulețe, ceva iaurt grecesc gros pentru ornare.


Mod de preparare: 


Se spală bine carnea,se taie în bucăți mici cât să intre în gură o dată. Se toarnă 1 cană de vin și uleiul într-o cratiță mai măricică, se încălzește bine după care  se pun legumele (cepele întregi, ardeii tăiați grosolan,  pătrunjelul tăiat rondele, morcovii la fel, țelină în sferturi,  prazul rondele,  cățeii de  usturoi întregi) și se înăbușesc la foc mic cam 7-8 minute. După aceasta se toarnă și restul de vin precum și  o cană de apă clocotită (sau de bulion de carne mai bine), se adaugă carnea și se lasă să fiarbă la foc mic învârtind din când în când să nu se lipească. Punem și foile de dafin, cuisoarele, chimionul , scorțișoara și piperul. Cam la vreo 40 minute adăugăm și cartofii tăiați în sferturi și continuăm fierberea. Când s-au mai înmuiat cartofii  adăugăm fasolea, roșiile, pastă de tomate, praful afumat de ardei iuți și pastă de ardei iuți și continuăm fierberea până când toate ingredientele sunt moi. Sărăm după gust și mai dăm într-un clocot.  Completăm lichidul pe timpul fierberii dacă a scăzut cu vin îndoit cu apă caldă.Când mâncarea este gata adăugăm Fetta tăiată cubulețe învârtim un pic și presarăm  pătrunjelul și mărarul tocate mai măricel. În farfurie putem adăuga după gust câteva lingurițe de iaurt gros grecesc. Alături merge un vinișor roșu grecesc sau cipriot ( se găsesc în marile magazine de pe la noi) și niște pâine neagră proaspătă.







Kali Orexi ! Poftă Bună!