vineri, 25 noiembrie 2016

Mezedakia grecesti

Meze sau mezes  le putem asocia cu tapasurile din Spania cu hors d'oeuvres din Franta cu snackurile anglo-americane cu toate ca nu sunt facute din aceleasi ingrediente. Mezedakia sunt prezente peste tot in Balcani,in zona Asiatica, in Levant. De obicei, ele acompaniaza la greci dar si la altii un pahar de bautura gen Ouzo, Tzipouro sau Retzina. Grecii comanda  Meze sau Mezedes intr-o taverna de colt de cartier sau in localurile specializate numite : Ouzeries, Tsipuradiko sau Mezedopoulions unde se serveste Ouzo, Tzipouro, vin dar si bere cu ceva aperitive-Mezes. Se poate bea un pahar de Ouzo sau bere chiar si in unele Kafenons-cafenele care sunt cunoscutele cafenele, dar care au si un meniu totusi  destul de limitat. Adesea ei o sa va serveasca cu ce au intamplatorin acea zi. Ouzeries de la mare sau de pe insule, dispun si de peste, fructe de mare dar si de mancaruri locale. Creta se spune ca este paradisul mezedes,  servite cu băutura locală Raki sau Tsikoudia impreuna cu cartofi la grătar pe cărbune și Anthotyro sau Mytzithra. Cele mai renumite meze din Grecia sunt:



  1.     Caracatita la gratar,
  2.     Tzatziki
  3.     Taramosalata,
  4.     Masline,
  5.     Tyropitakia (placintele mici cu branza),
  6.     Spanakopitakia (cele cu  spanac ),
  7.     Kolokythopitakia (cu dovleac ),
  8.     Htapodi Xidato (Octopus fiert in zeama de otet si ulei de masline cu ceva ierburi),
  9.     Soupies Krasates ( sepie fiarta cu vin),
  10.     Kalamarakia (Calamar) prajit
  11.     Multe tipuri de carnati grecesti (Loukanika horiatika) 
  12.     Dolmadakia- sarmalute in foi de vita
  13.     Antzouges -salata de fileuri de anchois
  14.  
si multe altele...........