joi, 3 noiembrie 2011

Kaiser-Schmarren

Astazi va voi oferi o reteta draga Imparatului Franz Joseph I si unul dintre cele mai cunoscute deserturi ale Austriei. Exista un mai multe versiuni ale poveştii privind originile Kaiser Schmarren .Se pare ca primul a aparut in Viena, in timpul domniei  Kaiser -ului Franz Josef I (1848-1916).Una dintre legenda este ca imparatului ii placea sa manance clatite la desert. Atunci cand acestea nu  ieseau bine, pentru ca erau prea groase sau rupte, le servea slujitorilor sai, numindu-le "mizeria imparatului." O alta poveste relateaza ca in timp ce era  la calarie fiind vreme rea Imparatul  a trebuit sa caute adapost intr-o ferma. Sotia fermierului a pregătit un fel de mancare simpla, o clatita impodobita cu fructe uscate si zahar. Entuziast Franz Josef a ordonat apoi ca acest fel sa fie pregatit si  de bucatarul sau.O poveste mai probabila este ca bucatarul personal al Impăratului a inventat acest dulce bazandu-se pe o clatita-traditionala austriaca  cunoscuta sub numele de "schmarrn."(http://kate-rodriguez.suite101.com/how-to-make-kaiserschmarrn-a195272). Mai multe despre acest desert puteti afla dand un click si  pe :uun pic de istorie


Ingrediente:
  

6 oua, 4 linguri zahar, 1 pahar cu lapte, 200 gr. faina, 1 varf de lingurita  sare si unul de bicarbonat, un pliculet zahar vanilat, 75 gr stafide (puteti suplimenta si cu alte fructe uscate gen prune caise sau altele), unt cat este necesar pentru prajit, zahar cat este necesar pentru a da o crusta si zahar pudra pentru pudrare, sirop din dulceata de cirese negre sau de la cea de zmeura pentru servit .


Preparare :


Se separa galbenusurile de albusuri.
Se bat albusurile tare  ca pentru bezea. Apoi galbenusurile se bat si ele spuma impreuna cu zaharul pus treptat. In acest timp se pun stafidele la inmuiat in apa calda. Cand galbenusurile s-au umflat bine se adauga treptat laptele caldut dupa care se toarna in ploaie faina si se adauga sarea si bicarbonatul. Cand totul este gata se scurg stafidele si se adauga si ele. La sfarsit adaugam cu usurelul albusul, rezultand o compozitia  pufoasa. In tigaia de lucru incingem untul si incepem sa turnam cu polonicul cat este necesar pentru o Kaiser-Schmarn pe care o facem binisor pe ambele parti. Repetati pana terminati compozitia. La sfarsit cand sunt toate gata adaugam si putin zahar peste un pic de unt caramelizam si tavalim sa capete o crusta.  Mie mi-au iesit 10 bucati. Lasati la rece, iar inainte de servire taiati cu o spatula de lemn in fasii lungi, dati la cuptorul usor incalzit si cu focul inchis, pudrati cu zahar pudra, tineti un picut si totul este gata. Cand aduceti la masa stropiti cu sirop din dulceata preferata. Optional si un pic de frisca daca nu va este frica de calorii.

Pofta buna!