duminică, 12 ianuarie 2025

Γίγαντες πλακί - Gigantes plaki

Wikipedia ne spune următoarele .

Gigantes plaki ( în greacă γίγαντες πλακί  sau fasole gigantă din greacă, este un preparat grecesc preparat cu fasole albă gigant  coaptă într-un sos de roșii. Datând din cele mai vechi timpuri, Gigantes Plaki ocupă un loc special în moștenirea culinară grecească.

Numele felului de mâncare, „gigantes”, se traduce prin „giganți”, referindu-se la fasolea supradimensionată folosită ca ingredient principal.  Gigantes plaki poate fi servit ca fel principal sau ca meze. Fasolea este în mod tradițional fasolia gigantes „fasole gigant”, o varietate de Phaseolus coccineus. Această fasole mare, cremoasă, cunoscută și sub denumirea de „gigantes” sau „fasole elefant”, este un element de bază în gătitul grecesc și este renumită pentru textura lor cremoasă și aroma de nucă. Metoda grecească de gătit plaki  este cea în care alimentele sunt coapte în cuptor cu ulei de măsline extravirgin, roșii, legume și ierburi, pentru a face binecunoscutele plaki de fasole gigantes și plaki de pește. Mâncarea este făcută cu fasole uscată uriașă (numită fasolia gigantes ), roșii , ceapă , ulei de măsline , pătrunjel și morcovi .  Uneori sunt folosite și alte legume, cum ar fi usturoiul și țelina . Mâncarea este vegană și, prin urmare, potrivită zilelor de post creștin ortodox, deși uneori se adaugă cârnați sau carne de porc afumată cubulețe. Fasolea se înmoaie și se fierbe până se înmoaie. Aromele sunt sotate pentru a face un sofrito și amestecate cu fasolea. Apoi fasolea este coaptă până când stratul superior al vasului se rumenește. Felul de mâncare poate fi servit la temperatura camerei sau cald. Adesea serviți acest preparat cu brânză feta și pâine.


Pregătirea  necesită răbdare și atenție la detalii. Pentru început, fasolea gigantică este înmuiată peste noapte pentru a se înmuia, permițând o gătire uniformă și o textura optimă. Următorul pas presupune fierberea fasolei până când se înmoaie, infuzându-le cu arome din bulion sau din lichidul de gătit. Vedeta Gigantes Plaki este, fără îndoială, sosul de roșii bogat și aromat. Făcut cu roșii coapte, ceapă, usturoi și un amestec de ierburi precum oregano, cimbru și pătrunjel, sosul este fiert până când este gros și delicios. Această bază aromatică oferă fundalul perfect pentru ca boabele fragede să se absoarbă de toată bunătatea savuroasă. Odată ce fasolea este gătită și sosul este pregătit, cele două sunt combinate și coapte la perfecțiune în cuptor. Pe măsură ce Gigantes Plaki se coace, aromele se îmbină, creând un fel de mâncare care este atât reconfortant, cât și plin de profunzime. Gigantes Plaki este adesea servit ca fel principal, însoțit de pâine sau o salată simplă, făcându-l o masă satisfăcătoare atât pentru vegetarieni, cât și pentru cei care mănâncă carne. Versatilitatea sa îl face, de asemenea, o alegere populară pentru petreceri, întâlniri de familie și ocazii speciale. Dincolo de gustul său delicios, Gigantes Plaki are o semnificație culturală, reflectând importanța meselor în comun și sărbătorind generozitatea pământului.

 

Ingrediente: 500 gr.    fasole grecească gigant, înmuiată timp de 12 ore cu o linguriță de sare, 2-3 căței de usturoi-tocați, 2 cepe medii- tocate mărunt, 1/2 cană ulei de măsline grecesc, 500 gr. de roșii coapte, curățate date pe răzătoare, 4 -5 morcovi-feliați, 1 linguriță sare sare marină neiodată și piper proaspăt măcinat, un buchet patrunjel creț proaspăt tocat, 2 căni de apă

 

Mod de preparareAdaugați fasolea într-o oală cu apă rece cât să se acopere bine și adăugați o linguriță de bicarbonat. Se aduce la fierbere se lasă să dea câteva clocote după care se înlocuiește apa cu alta caldă si cu altă linguriță de bicarbonat. Se repetăde trei ori după care se lasă să fiarbă în ultima  apă fără bicarbonat la foc mic și se fierbe  lent timp de 1/2 oră sau până se înmoaie dar nu de tot. Scurgeți și puneți deoparte cânde este gata. Preîncălziți cuptorul la 160 gr.C. Într-o tigaie încingeți uleiul de măsline și înăbușiți ceapa și usturoiul până se înmoaie. Adăugați roșiile, sare, piper, pătrunjel și apă și lăsați să fiarbă 10-30 de minute, până când începe să se îngroașe. Puneți fasolea într-o oalî, adăugați morcovii, amestecul de roșii, amestecați și întindeți amestecul uniform. Dați la cuptor și coaceți 1 1/2 până la 2 ore sau până când fasolea este moale. Scoateți din cuptor, acoperiți și lăsați să se răcească. Presărați pătrunjel tocat și  serviți cald sau la temperatura camerei.


Spor la treabă și poftă bună!

Ζυγούρι καπαμάς-Sygoúri kapamás-Zigouri kapamas cu cartofi și dovlecei


Zygouri este una dintre cele mai bune cărnuri, fiind provenită de la un miel de maxim un an care nu este la fel de mic ca un miel de lapte, dar nu este nici la fel de mare ca o oaie. De obicei carnea acestuia, fierbe rapid și este delicioasă. Este  o carne  potrivită atât pentru ciorbă, cât și pentru tocană. În stilul de gătit apama, se pregătește unul dintre cele mai gustoase feluri de mâncare din bucătăria grecească. Se crede că cuvântul „kapamas” are rădăcini turcești și că provine de la cuvântul kapamak și înseamnă „acoperit”, și se referă la gătirea alimentelor care sunt „acoperite”,  cu capacul oalei„Kapamas” este o tehnică  de gătit care se bazează în mod tradițional pe bucăți de carne miel sau vită împreună cu roșii dar și cu alte ingrediente și condimente, într-o oală bazată închisă cu capac. Cand facem ceva "kapama" înseamnă că acoperim cu un capac carnea (sau orice alt material de baza) și celelalte ingrediente ale rețetei și  gătim la foc mic.

O friptură cu gust de vis și cu un sos bogat căruia nu îi poți rezista.

Ingrediente: 1,5 kg. carne de miel "zigouri", 3-4 cartofi medii, 5-6 dovlecei mai micuți, sucul și coaja rasă de la 2-3 lămâi bio, sare marină neiodată și piper proaspăt măcinat după gust, ulei pentru prăjit/ Pentru sos4-5 căței de usturoi, 3-4 roșii coapte, 1-2 linguri de pastă tomate, sare marină neiodată și piper mozaic boabe după gust, 5-6 cuișoare, 5-6 boabe de ienibahar, puțină nucșoară rasă sau 2 flori de nucșoară.

Mod de preparare:

Împărțiți carnea în porții. Curățați, spălați cartofii și tăiați-i felii. Adăugați sare, piper și sucul de la o jumătate de lămâie și amestecați. Puneți ulei înntr-o tigaie si imediat ce se încinge, adaugați cartofii. Lasați să se rumenească, nu ăsa fie complet facuți. Între timp, pregătiți dovlecelul. Tăiați-le capetele, spălați-i, străpungeți-i în mai multe locuri cu o furculiță, adăugați sare și piper și sucul de la cealalată jumătate de lămâie și amestecați. Imediat ce cartofii sunt rumeni, scoateți-i într-un vas și adăugați dovleceii în tigaie. De îndată ce sunt aurii, puneți-i în același vas cu cartofii. Pregătiți și carnea. Pe fiecare porție  stoarceți suc de lămâie și  stropiți cu sare și piper. Puneți acum carnea în tigaie. Lăsați să se rumenească pe toate parțile, după care o scoateți și o puneți într-o oala. Adăugați rosiile rase grosier, usturoiul tocat, sarea si piperul și condimentele în oală împreună cu carnea. Adăugați suficientă apă și lăsați carnea să fiarbă în oală acoperită cam 1/2 oră și dacă nu este gata  încă 15 minute. Când carnea este fiartă, adăugați în oală cartofii și dovleceii. Dacă este necesar, adăugați puțină apă. Lăsați să fiarb împreună cu carnea până se fac complet iar mâncarea va avea cu un sos gros.

Se servește cu pâine proaspătă esențială pentru că sosul său este perfect pentru înmuiere.


Spor la treabă și poftă bună!