luni, 6 martie 2023

Σφουγγάτο- Sfougato-Omleta ca în Mitilini-Lesvos


Σφουγγάτο- Sfougato  este un fel de mâncare tradițional din Mitilini (Μυτιλήνη) – un oraș din Lesvos, insulă mult mai aproape de Turcia decât de Grecia continentală, așa că are multă influență turcească în orice – bucătărie, cultură și dialect/accent. Deasemenea
acest preparat este  asociat și cu insula Rodos.  Numeroase versiuni ale acestei omlete  există în toată Grecia, cea mai faimoasă combinând ouă, dovlecel și, bineînțeles, brânză Graviera sau Feta!  Este posibil să nu puteți obține brânzeturile grecești enumerate în rețetă, așa că vă dau și alternative potrivite. Rețeta de Sfougato necesită Graviera, o brânză grecească tare preferată din toate timpurile! Dar în special, în Lesvos, Sfougato este făcut cu brânză „ladotyri”. Puteți înlocui brânza Graviera cu Kefalotyri, brânza Feta, parmezan sau chiar brânza cheddar. Dar evitați brânzeturile cu un conținut ridicat de lichid, cum ar fi mozzarella, deoarece omleta se va înmui. Puteți înlocui brânza feta suplimentară cu ladotyri (brânză conservată în ulei). Numele de „Sfougato”, este derivat din cuvântul grecesc „σφουγάρι-sfougari”, care înseamnă  burete. Probabil numele rezultă din faptul că acest fel de mâncare  pe bază de ouă are o consistență aerisită, asemănătoare buretelui, cu numeroase găuri care sunt create de ouăle fierte. 

Ingrediente: 300 gr. dovlecel ras și scurs bine, 4 ouă,  4 fire de ceapă verde, 1 ceapa albă (medie), 70 gr. Graviera + 50 gr.brânză Feta,      50 gr. faină,  mărar, pătrunjel și mentă proaspete  tocate fin, 1 1/2 linguriță sare marină neiodată,  1 linguriță piper proaspăt măcinat (piper negru),  1 1/2 linguri ulei de măasline extra virgin, 4 linguri smântână de gătit.

Mod de preparare: Începeți prin a rade dovleceii. Puneți apoi dovleceii rași într-un castron și asezonați-i cu sare. Amestecați ușor, astfel încât sarea să fie distribuită uniform. Continuați prin a-i pune într-o strecurătoare pentru a se scurge. Lăsați-i 30 de minute pentru ca dovlecelul să se scurgă. Tăiați mărunt ceapa, ceapa verde, mărarul, pătrunjelul și menta și lăsați deoparte.  Preîncălziți cuptorul la 180 gr.C..  Într-un castron mare, bateți ouăle până devin pufoase și lăsați-le deoparte.  Stoarceți dovlecelul ras pentru a elimina orice exces de umiditate.   Intr-un alt bol de mixare adaugați jumătate din cantitatea de Graviera rasă+branza feta, jumatate din cantitatea de făină, ceapa, patrunjelul, mararul, menta și condimentele. Adăugați în acest moment și smântâna. Se amestecă până se combină.   Continuați prin adăugarea  ouălelor bătute în amestecul de mai sus de dovlecei-ierburi-brânză și amestecați până se omogenizează.     Ungeți și făinați o tavă de copt de 25 cm și turnați omleta în ea. Se presară cu restul de brânză tare.  Coaceți la 180 gr.C.  timp de 35-40 de minute până devin aurii.

Serviți când se răcește și bucurați-vă. 

Kali Orexi!