luni, 3 august 2015

Imam Bayaldi a la Papagheorghiu




Ingrediente:

3 vinete frumoase si drepte, 1 ardei Kapia rosu tocat cubulete, 2+1 rosii tocate cubulete (2 tocate si una taiata in felii rotunde) (eu am folosit una rosie si una galbena),6 fire de ceapa verde maruntita bine, 3 fire de usturoi maruntit la fel, cimbru uscat  sau proapsat o lingurita, o legatura de  patrunjel verde tocat grosier, cateva masline fara samburi, sare marina neiodata si piper dupa gust, un praf de scortisoara, ulei de masline extravirgin cat este necesar, ceva Feta sau Kefalograviera. Pita greceasca pt. servit
   


 Mod de preparare:

Spalam vinetele si le curatam zebra de coaja dupa care le taiem pe jumatate.  Ca sa scapam de riscul de amareala le lasam cam 30 minute in apa cu sare dupa care le scurgem prin tamponare si le scoatem miezul. In timpul acesta maruntim ceapa, usturoiul, ardeiul si rosiile dupa care patrunjelul si cimbrul. Calim usor ceapa si usturoiul intr-o tigaie cuprinzatoare cu ulei in ea, dupa care adaugam ardeiul si jumatate din rosii si inabusim usor. pudram cu sare,piper si scortisoara si adaugam un picut din miezul vinetelor dar partea fara seminte. Cand este gata rasturnam intr-un castron si amestecam cu restul de rosii,maslinele maruntite  cu patrunjelul si cimbrul. Ungem o tigaie dreptunghiulara cu ulei si asezam frumos jumatatile de vinete (prefierte inainte un pic sau doar perpelite pe toate partile in tigaia in care am facut legumele) pe care le umplem cu amestecul facut mai inainte. Pe deasupra radem un picut de Kefalografiera sau Feta si punem capace cu felii de rosii. Dam la cuptorul preincalzit
 la 180 grade C. si coacem pana cand este gata cam  30-45 de minute. Lasam preparatul sa se racoreasca si putem sa servim cu o lingura de iaurt pe deasupra si cu multa pita. 

Spor la treaba si pofta buna!



Crema de dovlecei a la Papagheorghiu

Ingrediente:

3 dovlecei de diferite culori (eu am in gradina galbeni,zuchini si cei normali), 4-5 fire de ceapa verde si doua-trei de usturoi, ulei de masline extravirgin cat este necesar, orez grecesc cu bobul rotund, sare marina neiodata si piper dupa gust, o cutiuta de 200 ml. de smantana lichida de gatit Olympus, o mana de busuioc. Pt. servit crutoane proaspat facute sau felii de dovlecel gratinate. In farfurie puteti adauga si cateva fire de arbagic (se gasesc in ghivece prin magazine si arata ca iarba) taiate mai maruntel. Dupa pofta la servit puteti adauga zeama de lamaie proapsat stoarsa si felii de feta.


Mod de preparare:

Curatiti de coaja superficial dovleceii si spalati-i bine, la fel procedati cu ceapa verde si usturoiul. Taiati dovleceii in cuburi sa se patrunda mai rapid. Inabusiti in oala de lucru in care ati pus ulei, usor ceapa si usturoiul, pudrate cu sare si piper dupa care adaugati orezul si mai caliti un pic cat sa se deschida orezul si sa amestece bine cu uleiul. Adaugati spre sfarsit si dovleceii.Stingeti cu apa cam 1 litru si jumatate si lasati sa fiarba cam 25-30 minute pana cand orezul si dovleceii se molesesc bine. Cam la jumatatea timpului adaugati si busuiocul. Mai adaugati sare si piper daca considerati. Cand credeti ca este gata adaugati si smantana si mai dati in cateva clocote. Dati la racit un pic si apoi pasati cu un mixer vertical. Serviti supa imediat, fierbinte pusa  in castroane  cu crutoane proaspat facute sau felii de dovlecel gratinat.

Spor la treaba si pofta buna!