joi, 15 februarie 2018

Ψάρι στο φούρνο με λαχανικά-Psári sto foúrno me lachaniká- Peste la cuptor pe pat de legume


Ingrediente:

 


1 peste mediu de dimensiune ( eu am folosit o dorada cam de 500 gr. curatata spalata si eviscerata),  1 cartof taiat in felii  subțiri,  2 rosii, taiate in felii subtiri,  1 ceapa taiata in felii subtiri, 4 fire ceapa noua maruntita,1 capatana micuta fenicul taiata in rondele subtiri,  1 mar rosu , sare marina neiodata,  piper proapspat macinat, 1  anason stelat,  1 lamaie taiata in felii subtiri, 100 ml. de vin alb, ½ ceasca de ulei de masline extravirgin,  1 lingura de kritamo -chrithmum (fenicul de mare kritamo, pentru servire- daca nu aveti cumparati la vara din pietele pe care le gasiti in Greecia si veti folosi data viitoare),  ½ legatura de patrunjel pentru servire, 7 frunze de rozmarin proaspăt, 3 cengute cimbru proaspat,ceva oregano, ceva cimbru uscat pudra.




Metoda de lucru:



Se preincalzeste cuptorul la 180  grade C.  Taiati toate legumele prezentate la ingrediente precum si lamaia in felii subtiri, la fel si marul.  Transferati-le mai putin rosiile si lamaia  intr-un castron unde le veti stropi cu ulei de masline si azezona cu sare, piper, cimbru macinat, oregano dupa care amestecati bine cu mainile sa se acopere toate. Raspanditi-le apoi pe fundul vasului de sticla termorezistenta pe care doriti sa-l folosti iar pe deasupra puneti felii de lamaie si felii de rosii.  Se condimenteaza pestele cu sare si piper si se unge cu putin ulei de masline. Burta pestelui o veti umple cu felii de lamaie si crengute de cimbru si rozmarin . Puneti pestele peste stratul de legume in vasul de lucru acoperiti-l cu cateva felii de rosii , adaugati vinul si dati la cuptor pentru  50-60 de minute sau pana este gata (este bine ca la inceput sa acoperiti vasul ori cu un capac ori cu o bucata de hartie de copt. Cand este gata, scoateti-l din cuptor si serviti-l cu patrunjel proaspat si daca aveti si fenicul de mare- kritamo.







Pofta buna!Kali Orexi!