joi, 13 iunie 2024

Ovdukh și Dovga supe tipice Azerbaidjanului

Dovga este o supă făcută din iaurt simplu și o varietate de ierburi. Supa poate fi servită fie rece, fie caldă. Pentru a găti dovga pot fi folosite diferite ierburi– coriandru, mărar, mentă, cervil ( o plantă înrudită cu pătrunjelul) , pătrunjel etc. În mod tradițional, se servește ca ciorbă de nuntă și se introduce între feluri de carne, menită să stimuleze digestia, (O variantă a acesteia este abdug , populară în Iran. care nu include orez și se servește cu gheață vara).

Ovdukh: o supă răcoritoare de iaurt rece  pentru zilele de vară cu  castraveți și ierburi aromatice , tipică Azerbaidjanului. Opțional puteți folosi ouă fierte și carne slabă tocată și prăjită, dar varianta vegetariană este cea mai populară. Calitatea iaurtului este foarte importanta. Ar trebui să folosiți iaurt de casă sau soiurile preparate în Rusia, Turcia, Grecia sau Iran. Această supă rece de iaurt, cu amestecul său de ierburi proaspete și castraveți crocanți, este o alegere ideală pentru cei care caută o masă ușoară, dar aromată.

 Supă de iaurt și ierburi Ovdukh

 

Ingrediente Ovdukh: 2 căni de iaurt gros, 2 căni de apă rece, 1 castravete tăiat cubulețe, 1/4 cană mărar proaspăt tocat mărunt, 1/4 cană mentă proaspătă tocată mărunt, 2 cepe verzi tocate mărunt, 1 cățel de usturoi  tocat, sare marină neuodată și piper după gust, Opțional: ouă fierte și ridichi pentru ornat + Opțional: o mână de orez fiert sau nucă tocată pentru textură

Mod de preparare:  1-Într-un castron mare, amestecați iaurtul simplu și apa rece până se omogenizează. 2-Adăugați în amestecul de iaurt castraveții tăiați cubulețe, mărar proaspăt, mentă, ceapa primăvară și usturoi tocat. 3-Se condimentează supa cu sare și piper după gust. Se amestecă bine pentru a combina toate ingredientele. 4-Acoperiți și lăsați supa la frigider pentru cel puțin 1 oră pentru a permite aromelor să se topească și supei să se răcească. 5-Înainte de servire, amestecați bine supa. Ajustați condimentul dacă este necesar.  6-Serviți  rece, ornată cu ouă fierte și ridichi feliate dacă doriți. Pentru un plus de textura, poți adăuga în supă și orez fiert sau nucă tocată. 7-Bucurați-vă de această supă răcoritoare ca un antidot perfect pentru o zi fierbinte de vară.

Concluzie: Rețeta mea de  Ovdukh oferă o evadare încântătoare în tradiția culinară azeră, unde ingredientele simple se reunesc pentru a crea un fel de mâncare care este atât hrănitor, cât și revigorant. Această supă rece de iaurt, cu amestecul său de ierburi proaspete și castraveți crocanți, este o alegere ideală pentru cei care caută o masă ușoară, dar aromată. Fie că sunteți familiarizat cu bucătăria azeră sau că explorați noi gusturi, Ovdukh este o încercare obligatorie, care va aduce cu siguranță o înviorare experiență culinară de vară.

Supa de iaurt și ierburi  Dovga

Acest fel de mâncare cremoasă combină două dintre lucrurile preferate ale azerilor (supă și iaurt), așa că nu e de mirare că este considerat un fel de mâncare național. Este adesea servit rece vara, în stil gazpacho, iar ierburile aromate și iaurtul oferă o aromă răcoritoare. Dar în timpul iernii, se servește fierbinte și, datorită cremosității sale bogate și a orezului hrănitor, oferă într-un bol cam atât de mult confort pe cât ți-ai putea dori.

Ingrediente:  2½ linguri ulei de măsline,  2 căței de usturoi zdrobiți,    2 cepe tocate foarte fin, 110 gr. (½ cană) orez alb cu bob mediu,1 litru  (4 căni) de supă de pui, 350 gr. carne tocată de miel sau vită,    1,1 kg (4 căni) de iaurt în stil grecesc, 1 lingură făină, 1 ou bătut ușor, 400 gr. năut la conserva clătit și scurs, 2 legături de mărar tocat mărunt, 2 buchete coriandru proaspăt tocate mărunt, 1 legătură de mentă tocată mărunt, 1 legatură pătrunjel creț tocat mărunt, 150 gr. frunze de baby-spanac  feliate,    fulgi de ardei iute uscati pentru servit, sare marină neiodată  și piper.

Mod de preparare:

Încingeți uleiul într-o cratiță mare la foc mediu. Adăugați usturoiul și trei sferturi din ceapa tocată, apoi gătiți, amestecând, timp de 6 minute sau până când devine translucid. Adăugați orezul și gătiți, amestecând, timp de 3 minute sau până când orezul este ușor prăjit. Adăugați supa de pui, amestecați pentru a se combina, apoi aduceți la fiert. Acoperiți și gătiți la foc mediu-mic, amestecând din când în când, timp de 15 minute sau până când orezul este fraged. Între timp, pentru a face chiftele, combină carnea tocată și ceapa rămasă într-un castron. Asezonați cu sare și piper. Folosind mâinile curate, amestecați pentru a se combina, apoi formați bile de 2 cm. Adăugați chiftele la amestecul de bulion fiert și gătiți timp de 5 minute sau până când sunt fierte. Folosind o lingură cu fantă, transferați chiftele într-un castron. Puneți iaurtul într-un castron mare, apoi adaugați făină și ou și bateți până se omogenizează. Adăugați jumătate din amestecul de bulion fierbinte în iaurt, amestecând pentru a se combina, apoi turnați înapoi în amestecul de bulion rămas în cratiță. Gatiti la foc mediu, amestecand constant, timp de 8 minute sau până se îngroașă ușor. Adăugați chiftelele și năutul și gătiți, amestecând, timp de 2 minute sau până când se încălzește binișor. Adăugați ierburile tocate și spanacul și gătiți încă 2 minute sau până când verdeața se face. Asezonați, apoi serviți imediat, presărați cu fulgi de ardei iute uscat.



Spor la treabă și poftă bună!