duminică, 15 februarie 2015

Caracatita in sos de rosii cu orez- A la Papagheorghiu



Octopusul-Caracatita  este gatita in diverse moduri in Grecia fiind  cea mai populara din familia fructelor de mare din aceasta tara. Este, de asemenea considerata deasemenea cea mai importanta Meze. Cel mai  obisnuit mod de a prepara o  caracatita în Grecia este varianta  prajita / gratar, servita cu otet si ulei de masline, insotita de un pahar mare de  Ouzo cu gheata! Este consumata in cantitati mari in timpul verii dar si in perioada premergatoare mareluli Post al Pastilor, dar este de asemenea servita si pe tot parcursul anului.
In reteta prezentata de mine va propun  un alt mod de preparare al caracatitei cu ceapa  si sos de rosii. Este pe undeva similar cu Stapodi Stifado ( tocana caracatita cu ceapa). Condimentele folosite sunt cele prezente in cele mai multe retete grecesti de  Stifado si ele sunt o combinatie clasica de frunze de dafin, ienibahar,scortisoara si cuisoare. Reteta  provine din  insulele din Marea Egee, unde caracatita este foarte populara. Combina dulceata de ceapa tocata si fiarta cu aroma de condimente din tocanele grecesti si cu dulceata sosului de rosii, totul servit cu orez cu bobul lung. Puteți folosi caracatita proaspata sau congelata. Caracatita congelata este intotdeauna curatata. Cea proaspata trebuie sa fie pregatita (gasiti pe youtube.com un mod de curatare si pregatire). Tineti minte ca gatitul caracatitei este unul de durata si este in functie de greutatea ei. teoretic 45 de min./kg in cazul celor mai mici circa 20 minute. Indiferent cum o gatiti nu uitati sa o scufundati de trei ori in apa clocotita, deoarece in acest fel muschii sunt blocati si nu se va mai chrcii . In cazul in care folositi varianta congelata aceasta se decongeleaza cu soc termic. Atentie cat o fierbeti daca depasiti timpul devine gumoasa. ea este gata cand poate fi intepata usor cu varful cutitului sau cu furculita. Daca sunteti pe undeva unde se gaseste proaspat pescuita nu uitati sa o frageziti daca pescarul nu a facut acest lucru - adica sa o bateti bine de o piatra sau sa o loviti cu cicanelul. Cele din comert sunt gata fragezite in centrifuga asa ca ati scapat de aceasta operatiune.

Dar haideti sa incepem de gatit acest preparat ca la greci!

 
Ingrediente:
 
Pentru caracatita: o bucata caracatita de circa 400 gr., 300 gr. rosii proaspete date pe razatoare, 1/2 ardei gras colorat, 200 gr. Ceapa  tocata  fin, 35 gr. pasta tomate , 2-3 catei de usturoi , 2 boabe ienibahar , 2 frunze de dafin , 2 cuisoare, ceva oregano,180 ml. ulei de masline  extravirgin, 500 ml.  apa , sare marina neiodata dupa gust, piper proaspat macinat, ceva scortisoara un picut de miere sau zahar sa taiem aciditatea rosilor. Pt. Orez: 1 cana de orez cu bob lung . 3 -4 cani de apa, 1/2 lingurita de sare , 1  cub de supa carne de vita. Optional un pahar de vin alb sec. la sfarsit se arunca o mana de patrunjeil proaspat maruntit.


 
Mod de preparare: 

In prealabil dupa ce curatam caracatita o tinem un picut la maturat inntr-o zeama cu ulei, vin, otet balsamic, oregano. Se taie caracatita in doua bucati, separand capul si tentaculele. Se taie si se arunca mica parteadintre cap si brate, unde se afla ochilor si gura. Aveti nevoie doar sa pastrati sacul capului curat si bratele.  Mai departe, se taie capul in doua bucati si  se curata de orice membrana interna care se mai gaseste.. Apoi se taie bratele in patru perechi.
 
Pentru caracatita



Puneti piesele de caracatita intr-o oala si tineti timp scurt la foc puternic. Aceasta va incepe a pierde umiditate  si veti observa  apa in oala. Se amesteca timp de cateva minute, pana cand se usuca si isi schimba culoarea . In acest moment, se adauga uleiul de masline  se amesteca si se adauga ceapa . Gatiti pana devine translucida ceapa. Apoi, se adauga usturoiul (daca doriti si un pahar de vin optional) si continuam sa gatim pentru inca 2-3 minute, amestecand continuu. Puteti observa uneori reziduuri pe fundul vasului in acest moment. Râcâiti, folosind o spatula de lemn. se adauga ardeiul gras taiat  in bucatele. Se amesteca pasta de tomate si rosiile rase si se rastoarna peste caracartita. Adaugati frunzele de dafin, boabe de ienibahar, cuisoarele, scortisoara, oregano si apa de asemenea. Acum puteti pune si mierea sau zaharul. Reduceti focul la mediu-scazut si  incepeti sa râcâiti orice reziduu din partea de jos a vasului cu spatula. Se va desprinde rapid. Lasati oala sa fierba acoperita jumătate cu capacul. Se amesteca din cand in cand, de mai multe ori atunci cand sosul incepe sa se ingroase. Gatiti pana cand sosul este gros, apoi luati de pe foc.
 
Pregatirea orezului:

Pune orezul intr-un castron cu apa si  lasati-l la macerat timp de 30 minute. Scurgeti inainte de al utiliza. Se toarna apa intr-un vas mic, se da in clocot adaugand apoi orezul si cubul de  supa, piperul si sarea. Amestecati doar de cateva ori dar atentie la foc sa nu prindeti de fund . Daca vreti sa-l faceti in mod grecesc vedeti in continuare: puneti intr-o tigaie, la foc mediu, ceapa si usturoiul, impreuna cu uleiul de masline. Lasati-le sa se faca 3 minute, cat sa capete o culoare aurie. Adaugati apoi un morcov ras si amestecati, lasand la foc inca vreo 2 minute. Turnati supa de pui si menta si lasati toata compozitia la fiert. Apoi stoarce niste zeama de lamaie si adaugati orezul. Fierbeti cat este necesar. Cand da in clocot reduceti focul la mic si acoperiti cu un capac. Cand este gata opriti focul. Secretul orezului pregatit greceste este ca dupa care se opreste focul se mai tine  10 minute pana se serveste.

Serviti caracatita cu orezul ca garnitura.

Kali Orexi !! Pofta buna si spor la treaba!