miercuri, 23 noiembrie 2016

Cookies Skaltsounia cu rahat si Koulourakia Methismena (prajiturele bete)


Koulourakia Methismena





Ingrediente:



 3,1/4 cani  faina alba, 1 lingurita praf de copt, 1/2 linguritasare , 1/2 lingurita scortisoara pudra, 3/4 ceasca de ulei de masline, 1/2 cana zahar, 1/2 cana  vin rosu-alb dulce, 1/4 ceasca coniac Metaxa,  1 lingurita de extract de vanilie pura, 1/2 lingurita cuisoare.




Mod de preparare:




Intr-un bol mare, amestecati impreuna făina, praful de copt, sarea, cuisoarele pisate si scortisoara. Într-un castron separat, amestecati impreuna zaharul, uleiul, vinul, coniacul si vanilia. Se toarna ingredientele umede peste cele uscate si se amesteca pana la combinare. Luati cu o lingura din aluatul facut roluiti in fasii dupa care in cercuri sau alte forme pentru cookie-uri dorite. Puneti pe foi  de copt in tava cookie-uri facute si  coaceti in cuptorul preincalzit la 350 grade  timp de aproximativ 20 de minute, sau pana cand cookie-urile sunt usor de culoare bruna aurie ( rotiti tava la jumatatea  timpului de coacere). Se raceste complet pe rafturi de sarma in camara inainte de a servi sau depozita de pilda intr-un borcan  ermetic.



Skaltsounia (varianta cu rahat dar se mai poate de pilda si cu ,marmelada sau chiar si cu masline)



Ingrediente pentru aluat:


3 cani  faina alba, 1 lingurita praf de copt , 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu,  1/4 lingurita sare , 1 cana tahini, 1/2 cana vin alb sec, 2 linguri  miere din Grecia, 1 lingurita extract vanilie,ceva apa de flori de portocal (“anthonero”) sau 1/2 cana suc de portocale





Pentru umplutura:

1/2 cana nuci tocate,  1/2 cana migdale pisate, 1/2 lingurita scortisoara pudra, optional 1/4 ceasca semințe de susan , 2-4 linguri de miere greceasca, 1/2 pahar stafide  aurii, 20 bucati de  rahat taiat cubulete mai marisoare ( toate mixate intr-un bol).





Zahar pudra pentru ornat.





Mod de preparare:





Folosind un tel micut bateti uleiul cu vinul, extractul de vanilie si  mierea pana la  amestecare. Adaugati  tahini si apa de flori de portocal /sucul de portocale. Cu ajutorul unei linguri de lemn, se amesteca in faina amestecata in prealabil cu  bicarbonatul de sodiu si praful de copt. Aluatul trebuie sa fie moale si usor de  lucrat cu el. Asigurati-va ca puteti face aproximativ 20-25 bile din acest aluat. aplatizand apoi fiecare bila pentru a pune amestecul facut din ingredientele de umplutura  in centru dupa care faceti din nou bilele si puneti-le  intr-o tava captusita cu hartie pergament. Se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de aproximativ o jumatate de ora, pana cand aceste prajiturele sunt usor  aurii ( rotiti tava la jumatatea  timpului de coacere). Se lasa la racit. Atunci cand "skaltsounia" s-au racit, se presara generos cu zahăr pudra.





Spor la treaba ca vin sarbatorile!