miercuri, 17 aprilie 2019

Piept de rață cu cartofi noi și fructe uscate a la Papagheorghiu


Ingrediente:

2 bucăți de piept de rată, 250 gr. cartofi noi de preferat albi,  sare marină neiodată și piper după gust, semințe pisate de anason cca 1/2 linguriță și cam la fel de semințe pisate de fenicul, un picuț de praf de ghimbir, ceva boia dulce cam 1 linguriță și un vârf din cea iute afumată,  fructe uscate după plac ( eu am pus în total 250 gr. de afine, merișoare, stafide, caise și smochine), 100 ml. cognac de bună calitate pentru a ține fructele uscate la marinat, ulei de măsline de preferat de gătit deoarece îl vom supune la temperatura mai mare, frunze de mentă proaspătă, fulgi de ardei iute, puțin rozmarin, câteva cuișoare.






Mod de preparare:

Ne pregătim de cu seara punând la marinat fructele uscate în cognac și apă cât să le acopere.
A două zi când ne apucăm de treaba spălăm bine cartofii și îi fierbem în apă cu ceva sare cât să fie aproape făcuți. Când sunt gata îi scurgem de apap și îi dăm la odihnă să se răcească.
În acest timp pregătim pentru gătit pieptul de rată scos cu ceva timp înainte la temperatura mediului ambiant. Cu un cuțitaș tăiam în romburi pielea fără să o străpungem.  Într-o tigaie  la foc mediu spre mic pentru câteva secunde, aruncăm  piperul, semințele de anason și cele de fenicul, precum și cuisoarele că să se deschidă aromele. Facem un amestec din:toate cele prăjite mai înainte+ boia dulce și iute+praful de ghimbir+ceva piper și le pisăm bine într-un mojar cu puțintică sare și dăm pe toate părțile pieptul de rată cu acest amestec.
Pornim cuptorul  încingându-l la maxim, după care dăm focul la mediu spre mic. 
Acum într-o tigaie neaderentă  vom prăji pieptul de rață câteva minute maxim 4-5 întâi pe  partea cu pielea după care încă maxim un minut pe cealaltă parte (va veți orienta asupra timpului la față locului văzând cum se pătrunde carnea). ATENȚIE PIEPTUL SE AȘEAZĂ LA ÎNCEPUT ÎN TIGAIA RECE CĂ SĂ IA TEMPERATURA ÎMPREUNĂ CU ACEASTA. Când am terminat dăm de o parte tigaia și păstrăm grăsimea pentru mai departe. Transferăm pieptul de rață într-un vas de sticlă termoizolant și dăm la cuptor cât este necesar să fie pătrunsă ( o înceracați cu furculița să nu mai iasă sânge) aproximativ 7-8 minute. Când este gata o dăm afară și o așezăm pe un grilaj așezat pe o farfurie că să recuperăm sosul care se va scurge .
În acest timp încingem uleiul de măsline și prajim gentil cartofii tăiați în felii și în prealabil pudrați cu boia și un picuț de sare. Sunt făcuți când vor arată  rumeniți. Îi scoateți cu spumatoarea într-un castron tapetat cu șervete de hârtie că să tragă tot uleiul.
Încălzim grăsimea în care s-a prăjit pieptul, adăugăm sare și piper   și adăugăm mixul  de fructe uscate inclusiv zeamă în care au stat și niște frunze de mentă mărunțite și după câteva minute când a început să bolboreseasca și să scadă și sucul de carne salvat din tigaia în care s-a prăjit pieptul de rată precum și de la cel din cuptor. Gătim la foc mic câteva minute până ce lichidul scade cam la 1/4, iar fructele sunt suculente, fragede și fierbinți. Se adaugă la sfârșit încă niște frunze de mentă mai amestecând un pic și se închide focul. Montăm apoi într-un vas de sticlă termorezistent pieptul tăiat, fructele cu tot ce a rămas din sos și cartofii și mai dăm o dată la cuptor.
Servim preparatul cald.

Spor la treabă și poftă bună!