vineri, 30 iulie 2021

Τέμπελοπιτα-Témpelopita-Plăcintă grecească cu iaurt și brânză feta (plăcintă ușoară)

Pentru  greci, plăcintele fac parte din micul dejun tradițional. Pe vremuri, fermierii greci obișnuiau să ducă cu ei câteva felii la câmp,


pentru a se bucura de ei ca mic dejun sau gustare după primele câteva ore de muncă ca apoi să-și continue munca.
Pita  este pentru greci, ceea ce este pizza pentru italieni. Poate ați citit / auzit că, în Grecia, sunt apreciate pe lângă plăcintele dulci și  plăcintele sărate. In Grecia veți găsi nenumărate variante de plăcinte sărate! Cele mai populare sunt plăcintele cu brânză (tiropita), plăcintele cu spanac (spanakopita), plăcintele cu șuncă-brânză (zamponotyrópita), dar și plăcinte cu carne de vită măcinată (kimadopita/kratopita).
Cele mai bune plăcinte tradiționale din Grecia se fac  în zonele centrale și nord-vestice (Grecia centrală, numită și Roumeli, Tesalia și Epir). Aici în aceste zone veți găsi  brutării tradiționale cu delicioase plăcinte fyllo făcute ca pe vremuri.

Plăcinta a cărei rețetă o prezint astăzi este o plăcintă foarte ușor și rapid de făcut și nu folosește foi de plăcintă și nici aluat fraged. patiserie. Nu aveți nevoie de fyllo sau aluat fraged pentru a o face. Este cea mai ușoară și mai rapidă plăcintă cu brânză grecească pe care o puteți face și se numește Tempelopita (Τέμπελοπιτα) sau Tou Tempeli (Του Τεμπέλη). Ce inseamna aceste cuvinte?  Ei bine, Tempelopita înseamnă literalmente „Plăcintă leneșă” și Tou Tempeli înseamnă „Leneș”. 

Deci, să trecem la treabă și să vedem cum să facem această plăcintă. 


Ingrediente: 150 ml. ulei de măsline extravirgin sau 200 gr. unt înmuiat, 3 ouă, 250 gr. iaurt grecesc 2% sau mai gras după preferințe, 300 gr. făină, 2 lingurițe praf de copt, 200 gr. Feta mărunțită ( se poate înlocui cu haloumi sau juma/juma sau  orice brânză care vă place), 4 fire de ceapă verde, 100 gr. măsline negre fără sâmburi, 2-3 linguri mentă proaspată tocată, 3-4 linguri coriandru tocat, piper negru proaspăt măcinat, 1/2 cană cu lapte, o nucșoară rasă. Atenție  să nu puneți sare deoarece este brânza sărată./ Pentru topping, semințe de susan (opțional). Folosesc o tavă de  28cm. x 19 cm. unsă și pudrată cu făină.

 

Mod de preparare: Preîncălziți cuptorul la 180 gr. C. Puneți  uleiul-untul înmuiat, ouăle și iaurtul într-un castron, bateți bine apoi adăugați făina și praful de copt. Adăugați apoi ceapa verde mărunțită, feta ( sau  brânza folosită) și măsline. Adaugați ierburile și  condimentați cu mult piper negru proaspăt măcinat și puțină nucșoară. Turnați amestecul în vasul de copt  netezind aluatul, după care presărați  semințele de susan. Coaceți timp de 30 de minute sau până devine auriu. Nu-l gătiți prea mult deoarece se va usca. Lasați să se răcească 5 minute, apoi  taiați în  porții pătrate și  serviți imediat. 

Mai puțin de 10 minute de pregătire, pentru o delicioasă plăcintă cu brânză, care este servită ca: un mic dejun, o gustare, un aperitiv și chiar un fel principal împreună cu niște salată!

 

Mici sfaturi de gătit  Tempelopita

 

Puteți păstra această plăcintă înfășurată în folie la frigider și reîncălziți-o  a doua zi având  același rezultat delicios! În plus, puteți face nenumărate combinații cu diferite combinații de brânză (dar păstrând întotdeauna feta ca brânză principală, deoarece definește felul de mâncare)! Posibilitățile sunt nelimitate!

 

Spor la treabă și poftă bună!