marți, 26 mai 2015

Cafe frappe



Cafe frappe ( in limba greaca : φραπές) este o bautura racoritoare pe baza de cafea instant cu multa gheata originara din Grecia. se povesteste ca bautura a aparut in 1957 în orasul Thesaloniki. Totusi cuvantul este de origine franceza venind de la verbul :  frapper = "a lovi". Este acum considerata cea mai populara bautura racoritoare pe timpul verii si nu numai în randul tinerilor dar si al turistilor care i-au prins gustul devend ca o imagine-marca a Greciei dupa rasboi. In anul 1957, la Targul International de la Thesaloniki reprezentantul Nestle pt. Grecia, Giannis Dritsas , a prezentat un nou produs pentru copii, o bautura de cafea instant fara cofeina, produsa prin amestecarea acesteia cu lapte si agitarea intr-un shaker. Totul pornise de la o incercare a unui angajat al lui Dritsas pe nume Dimitris Vakondios care intr-o zi incercase sa-si faca obisnuita sa cafea dar nu gasise apa.calda  asa ca a amestecat cafeaua cu apa si gheata intr-un shaker. Rezultatul fiind un produs care va face istorie sub tot felul de fatete si disponibil astazi la aproape toate cafenelele din Grecia.

Cafeaua poate fi facuta fie cu un shaker fie cu un mixer adecvat  ca mai peste tot astazi.. Se amesteca una -doua lingurite de cafea instant cu zahar (dupa gust) si putina pana cand se formeaza o spuma, care se toarna intr-un pahar inalt adaugandu-se apa ,gheata cuburi reci si optional lapte  condensat. Este servit cu un pai de baut . Este necesara o cafea solubila de buna calitate uscata prin pulverizare pentru care nu este altfel posibil  a se face un frappé bun. Cafeaua instant uscata prin pulverizare nu contine aproape de loc nici un ulei, doar mici particule (solide de cafea), unele molecule responsabile pentru aroma si gust si cafeina . Prin dizolvare, cafea uscată prin pulverizare formeaza o spuma  stabila groasa. Utilizarea unui mixer  de Frappe va face posibila crearea de bule fine care vor creste in momentul pe masura agitarii. Cele mai bune Frappeuri sunt  cele cu cele mai mici bule si o grosime de aproximativ 30 mm- 50 mm  a stratului de spuma.



Frappéul este disponibil in Grecia in trei grade de dulce: ​​glykós (γλυκός, pronunțat [ɣlikos]- 2 lingurite de cafea si 3-4 lingurite de zahar; métrios (μέτριος, "mediu", 2 lingurite de cafea si 1-2 lingurite de zahar si skétos (σκέτος, "simplu", 2 lingurite de cafea- fara zahar. Toate Frappeurile pot fi servite cu lapte condensat (με γάλα pronuntia greaca: [mă ɣala] ), denumite in argou φραπόγαλο (frapógalo, pronuntie : [frapoɣalo] , "frappé-lapte") sau fara. Uneori, Frappé este facut fara adaus de apa (in afara de cea utilizata la spuma. Se mai fac Frappeuri  cu adaus de inghetata. Nu este o regula sa fie servite cu frisca dar la cerere se  poate adauga deasupra.


Si acum treceti la baut Frappe!