joi, 20 iunie 2024

Prăjitura bunicii cu lămâi și afine

Prăjitura bunicii cu lămâi și afine este o  magică  combinație între acidulatele lămâi  și afinele dulci și suculente. Este  o sărbătoare a acestor arome, o simfonie de dulce-acrișor care vă va încânta papilele gustative și vă va face poftă de încă o felie. Este o prăjitură care amintește de vară, de după-amiezile lungi și leneșe petrecute la soare dar și despre plăcerile simple care vin din a crea ceva cu adevărat delicios în propria bucătărie.

 

Ingrediente pentru 12 porții: 2 căni de făină, 1 1/2 cană de zahăr granulat, 1/2 cană unt nesărat- înmuiat, 1 cană de zară/buttermilk, 3 ouă mari, 1 lingură coajă de lămâie bio rasă, 2 linguri suc de lămâie,  1 1/2 cană de afine proaspete, 1 linguriță praf de copt,  1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu,  1/2 linguriță sare marină neiodată, 1 linguriță extract de vanilie/ Pentru glazura de lămâie: 1 cană de zahăr pudră,    2-3 linguri suc de lămâie

 

Mod de preparare:  Preîncălziți cuptorul la 175°C. Ungeți și făinați o tavă rotundă pentru tort de 25 cm. Într-un castron mare, combinați făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Într-un alt castron, bateți cremă împreună untul și zahărul până devine ușor și pufos. Amestecați apoi ouăle, pe rând, adăugând apoi coaja de lămâie, sucul de lămâie și extractul de vanilie. Adăugați treptat ingredientele uscate la ingredientele umede, alternând cu zara, începând și terminând cu ingredientele uscate. Se amestecă până când se combină. Încorporați ușor afinele. Se toarnă aluatul în tava de tort pregătită și se netezește blatul cu o spatulă.  Coaceți 50-60 de minute, sau până când o scobitoare introdusă în centrul prăjiturii iese curată. Lăsați tortul să se răcească în tavă timp de 10 minute, apoi transferați-l pe un grătar pentru a se răci complet. În timp ce prăjitura se răcește, pregătiți glazura de lămâie. Într-un castron mic, amestecați zahărul pudră și sucul de lămâie până se omogenizează. Odată ce prăjitura s-a răcit complet, picurați deasupra glazură de lămâie.Tăiați, serviți și bucurați-vă de prăjitura de casă cu lămâie și afine!

 

Spor la treabă și poftă bună!