miercuri, 11 octombrie 2017

χοιρινό φρικασέ με αυγολέμονο- Tocana de porc cu sos de ou si lamaie(avgolemono)


Ingrediente

0,600 kg. de carne de porc (gulas), 4 cepe tocate sau 4 fire mai subtiri de praz, frunzele de la 2 teline +1/2 capatana taiata fin, ulei, sare marina neiodata si piper dupa gust+ cateva boabe de piper, 2 -3 cuisoare, 1 frunza dafin,  3 galbenusuri de ou si zeama de la 1,1/2 lamaie pentru sos si eventual coaja rasa de la o lamaie bio.

Mod de preparare

Punem la calit  carnea cu ceapa/prazul intr-o cratita cuprinzatoare in care am adaugat uleiul cateva boabe de piper,cuisoarele si frunza de dafin.Calim binisor carnea pe toate partile pana isi schimba culoarea moment in care adaugam apa suficienta cat sa acopere carnea. Spalam bine si curatam telina,frunzele le taiem grosolan si le strangem bine in pumni deoarece in asa fel strivite se vor firbe mai repede. La primele clocote adaugam bucatele de telina taiate marunt si o parte din frunze.Lasam la foc domol cam 45-50 minute pana se inmoaie bine carnea. Cam la 3/4 din perioada adaugam si restul de frunze.(nu uitati daca scade sosul sa mai adaugati din cand in cand apa calduta de completat) In acest timp preparam sosul de lamaie batand bine galbenusurile peste care adaugand batand in continuare putin cate putin zeama de lamaie  iar cand este gata adaugam si un polonic de zeama de la fierbere usurel ca sa nu se taie oul. Atunci cand carnea este fiarta oprim focul  si adaugam putin cate putin sosul de lamaie si ou si eventual coaja rasa.


Kali Orexi/Pofta buna!

Cum comanzi cafea in Grecia

Cafeaua este o parte vitală a culturii grecești. Nu este doar despre a avea o "cafea", ci este un întreg ritual. Pauzele de cafea din Grecia sunt o plăcere și pot dura mult timp! Când un grec va spune: "Să mergem la o cafea", asigurați-vă că nu aveti planuri pentru următoarele câteva ore deoarece pentru a merge la o cafea este  cel mai bun mod de a începe socializarea cu grecii și a practica limba Grecă în același timp. Dacă puteți comanda în limba greacă, chelnerii vor zâmbi și mai mult  serviciul va fi chiar mai bun!
Sa  începem:
  1. Ο ελληνικός (καφές)-o eleeneekos cafes- cafea greceasca
  2. Ο φραπέ-O frappe-Frappe
  3. Ο γαλλικός καφές/ Ο καφές φίλτρου -o kafes galeekos/feeltroo- Cafea filtru cunoscuta la greci drept cafea frantuzeasca
  4. Ο καπουτσίνο -o kapoocheeno- Capucino
  5. O ντεκαφεϊνέ  -o dekafeyeene- Cafea fară cofeină
  6. Ζεστός -Zestos-Fierbinte
  7. Φρέντο - Fredo-Rece
  8. Σκέτος -Sketos-Fraa zahar
  9. Μέτριος -Metrio-cu putin zahăr
  10. Γλυκός -Glikos-dulce
  11. Μονός -Monos-o portie mică
  12. Διπλός  -diplos-portie dubla
  13. Το γάλα -To gala-cu lapte
  14. Η ζαχαρίνη -ee zahareenee- cu indulcitor
  15. Η κανέλλα-ee kanela-cu scortisoară
  16. O κατάλογος /Ο λογαριασμός-o katalogos/o logareeyasmos-Meniu*Nota de plată
  17. Στο χέρι-sto heree- De luat acasă
  18. θα ήθελα έναν ελληνικό γλυκό/Σκέτος/Μέτριος-tha eethela enan eleeneeko gleeko-Doresc o cafea grecească dulce /amară/potrivită
  19. θα ήθελα έναν φρέντο καπουτσίνο-tha eethela enan fredo kapoocheeno-As dori un freddo Capucino
  20. θα ήθελα έναν φραπέ, μέτριο με γάλα-tha eethela enan frape, metrieo me gala-As dori un frappe potrivit cu lapte
  21. Έναν καφέ, παρακαλώ. /Έναν φρέντο καπουτσίνο, παρακαλώ-enan kafe , parakalo/ enan fredo kapoocheeno, parakalo-o cafea vă rog/un freddo capucino vă rog
Si acum spor.