sâmbătă, 25 decembrie 2010

Sarmale de Craciun a la Papa Gheorghiu

Sarmale Papagheorghiu
Ingrediente: 2 kg. carne de porc nu prea slabă (se poate combina și cu 1/2 kg. carne vită),  2 -3 căpățâni de varză acră cu foi subțiri, 5 cepe,  5-6 linguri pastă de roșii, 2 cutii roșii tăiate decojite sau 5-6 roșii bine coapte, 1 l. supă de carne ( se fierb niște oase de vacă cu ceva carne pe ele sau o bucată de rasol cu carne) sau apă,  boia de ardei dulce, 200 ml. ulei măsline extravirgin, o cană orez cu bob rotund (se găsește unul în magazine care este chiar pentru sarmale), piper boabe și pisat, cimbru, 400 gr. afumătură, sare mai puțintică că este varză dstul de  sărată, 1 linguriță pudra chimion, o linguriță nucșoară măcinată, o linguriță scorțișoară, 1 linguriță coriandru pisat, o linguriță cuișoare pisate bine,o legătură mentă sau 2 linguri mentă uscată, o legătură pătrunjel, o legătură cimbru, frunze de dafin, 2 gălbenușuri de ou, un boț de miez de pâine albă înmuiat în lapte.
Sarmale Papagheorghiu

Mod de preparare: Carnea  se amestecă cu ceapa tăiată fin, cu orezul, cu 300 ml. din supa de carne (sau cu apă) cu piperul pisat, coriandrul, chimenul, nucșoara, scorțișoara,cuisoarele, pătrunjelul, mentă,  sarea și puțin cimbru. Se amestecă bine cu mâna până când sunt înglobate toate ingredientele. La sfârșit se adaugă gălbenușurile bătute bine și boțul de pâine. Se nivelează apoi bine în vas și se acoperă cu un strat subțire de ulei de măsline extravirgin și se da la rece peste noapte.  A două zi  se aleg foile de varză tăindu-le în bucăți potrivite (aveți grijă să decupați partea mai groasă dinspre cotor). Se începe apoi să se facă sarmalele: punem în mijlocul foii de varză  carnea ( în funcție de mărimea foii ) și  împachetăm în formă de cilindru având grijă să  introducem capetele
Sarmale Papagheorghiu
înăuntru. Pe fundul unei oale de ceramică, se pune varză tăiată fin și bucăți de afumătură după care se așează sarmalele, între rânduri punând-se roșiile taite, cimbru, piper boabe și foi de dafin (nu multe cam 2-3 la o oală). Deasupra se pune  restul de varză tocată. Se amestecă pastă de roșii cu restul de zeamă sau apă, se adaugă boiaua de ardei și se toarnă peste sarmale până când se acoperă. Se mai lasă la rece câteva ore, după care se pun în cuptor la foc mijlociu acoperite cu capac și se lasă să fiarbă 2 -3 ore, urmărind din când în când să nu scadă zeamă prea mult. Sunt mai bune pentru servit a două zi reîncălzite. Se servesc cu mămăligă , iaurt sau smântână (cine stă bine cu colesterolul) și ardei iute.

Să aveți poftă bună, Crăciun Fericit și La Mulți Ani!