marți, 12 mai 2015

Dolmades Yalantzi-Sarmalute traditionale grecesti vegetariene

Acestea sunt o modalitate de a avea o gustare sanatoasa si fantastica.Dolmades Yalantzi sunt servite reci si -si pastreaza bine calitatea daca sunt depozitate corect la frigider. DTrebuie insa scoase inainte de servire din frigider cu aproximativ 30 de minute. Ele sunt intodeauna pe farfurie alaturi de alte Mezédhes.In Grecia, Cipru si Balcani, meze, meze, sau mezédhes (plural) sunt preparate mici, calde sau reci, picante sau nu. Feluri depreparate cu fructe de mare, cum ar fi caracatita la gratar pot fi incluse, impreună cu salate, ouă fierte tari, felii de pâine cu usturoi, Kalamata, fasole Fava, legume prajite, melitzanosalata (salata de vinete), taramosalata, branzeturi la gratar numite saganaki, si  brânzeturi de capra, de vacă sau oaie (Feta, Kasseri, Kefalotyri, Graviera, Anthotyros, Manouri, si Mizithra), dolmadakia. Mai pot aparea pe platou si  carnat si carne de porc prajite si de multe ori aromatizate cu coaja de portocala, Bekri-meze ("Meze betiv"), a o tocana cubulete de porc si  keftédes dar si Soutzoukákia Smyrnéika. In Grecia, Meze este servit în restaurante numite Mezedopoleíon si Tsipourádiko sau Ouzeri, un tip de cafenea care servește ouzo sau tsipouro. O Taverna sau un Estiatório (εστιατόρια) ofera o Meze ca orektikó (aperitiv). Multe restaurante ofera poikilía de casa ("varietatea") - un platou cu o varietate de Mezedhes care pot fi servite imediat de clientii care cauta o masă rapida si / sau usoara. Gazdele servesc de obicei Mezédhes pentru oaspetii lor la intalniri informale sau improvizate, deoarece acestea sunt usor de a pregatit  Krasomezédhes ( "vin-meze") este un meze, care merge bine cu vin; ouzomezédhes sunt Meze care merge cu ouzo. 
 

Ingrediente:

Frunze de vita cat este necesar,  menta proaspata maruntita bine, patrunjel si marar, 1 cana de orez cu bob lung, 2-3  lămai medii, ulei de masline extravirgin aprox. 1 cana, 2 cepe mijlocii, 5-6 frunze de salata
1 cub de supa  de legume (optional), 1 dovlecel mijlociu, sare marina neiodata si piper


Mod de preparare:

Se spala frunzele de vita si se oparesc usor pana cand se inmoaie fara a se dezintegra. Luati-le din apa cu o spiumatoare si dati-le deoparte la  rece sa se scurga.  Radeti ceapa, puneti-o intr-o sită si  turnati apa clocotita peste. Puneti ceapa , orezul (spalat si cernut), salata-frunzele (tocate marunt), dovlecelul (ras), uleiul de masline si  celelalte ingrediente intr-un castron. Stoarceti o lămaie peste,  dizolvati cubul de de supa de lamaie in putina apa calda si  adaugati peste amestecand bine.  Deschideti  frunzele de  de vita , una cate una . Punti pe o sprafata plata sau in mana taiati codita si apoi puneti un pic umplutura . Impachetati incepand de la partea unde este umplutura. pe fundul cratitei asezati niste frunze dupa care incepeti sa potrivit sarmalutele cat mai strans una de alta. stoarceti lamaile ramase  peste dοlmades,  adaugati cu atentie suficienta apa pentru a le acoperi si turanti un picut de ulei de masline. Puneti deasupra o farfurie, acest lucru  asigurandu-va  ca dοlmades nu se vor ridica si se vor  gati uniformapoi asezati pe foc mic aducand la fiert usor si  fierbeti acoperit cu un capac. Adaugati mai mult ulei de masline, dacă este necesar. După 30 minute, verificați dacă orezul se face.Luati de pe foc .Puteti servi cu iaurt simplu sau cu tzatziki.

Kali Orexi/Pofta Buna!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere