vineri, 5 august 2011

Koukouvayia-Dakos


O rețetă clasică din insula Creta, un fel de bruschete varianta grecească.
Dakos (pe pâine uscată din orz Paximadi) sau Koukouvayia (pe chiflă) este  o salată de roșii pe o bucată de pâine.


Ingrediente:

1 roșie tăiată cuburi sau rasă pe răzatoarea mare pentru un rezultat mai bun,  (cateva capere, doar dacă vreți deoarece rețeta la origini este fără), (doar daca vreți câteva masline negre deoarece la origini este fără), mizithra (
Myzithra brânza este de culoare albă, gust moale, dulce, conţine o sumă bună de grăsime.Aceasta se face cu lapte de oaie sau capră, sau dintr-un amestec de ambele. Aceasta este consumată ca branză cu miere şi fructe uscate), ulei de măsline, sare marină neiodată, oregano.


Mod de preparare:

Umeziți un pic bucățile de paximadi (un fel de toast din orz specific insulei Creta) sub apă astfel încât să se ude doar  un pic. Puneti-le apoi pe un platou. Se amestecă roșiile (cu capere), sare și ulei de măsline după care se împrăștie  pe paximadi. Marunțiți  mizithra, pe partea de sus. Turnați puțin ulei și presăraț cu oregano. (La sfârșit așezați și măslinele tăiate cerculețe.)

Kali Orexi!Poftă bună!
Kalo Sabbatokuriako!Weekend minunat!