marți, 31 ianuarie 2012

Somloi galuska- Galuste de Simleu

Ingrediente:

Coca: 8 galbenusuri, 200gr. zahar, 200 gr. faina, 40 gr. nuci macinate, 20 gr. cacao
Sirop: 3dl apa, 2 linguri de zahar, 100 gr. stafide, coaja rasa de la 1 lamaie, 0.5dl rom
Crema: 4 oua, 100 gr. zahar, 1 pachet zahar vanilat, 100 gr. praf de budinca de vanilie, 1 l. lapte
Pt decorat: nuca macinata si cacao
Sos: 100 gr. zahar pudra, 2 galbenusuri, 1 lingura rasa de faina, 1dl frisca lichida , 3dl lapte, 150 ciocolata menaj, 0.3 dl rom

Mod de preparare:


Coca: se bat albusurile spuma tare tare cu 1/3 din zahar, in alt castron galbenusurile se freaca spuma cu restul zaharului, se pune faina apoi se adauga albusurile amestecand usor. Coca se imparte in 3 parti: una ramane alba, cea de a 2-a se amesteca cu cacao, iar a treia cu nucile. Se coc in tava 15-18 minute sau cat trebuie.

Siropul: apa si zaharul se infierbanta, se pun stafidele apoi tragand de pe foc se pune si coaja de lamaie si romul.

Crema: galbenusurile, zaharul vanilat si praful de budinca + putin lapte se amesteca cu grija pt. a nu avea cocoloase. Restul de lapte se infierbanta, apoi turnam galbenusurile cu restul peste, amestecam, in continuu pana obtinem o consistenta cremoasa.

Asamblarea: punem pandispanul cu nuca pe o tava cu margini inalte, stropim cu siropul cu stafide, acoperim cu crema presaram cu nuca macinata si puneam pandispanul cu cacao, iar stropim iar punem crema si punem foaia galbena deasupra si o stropim si pe asta cu sirop dupa care punem restul de crema si pudram cu cacao.

Sosul: la galbenusurile frecate cu zahar, adaugam faina si frisca lichida, laptele  infierbantat, adaugam ciocolata topita pe Bain Marie apoi amstecam cu faina si tinem pana se ingroasa putin pe Bain Marie.Tragem sosul de pe foc si adaugam rom dupa gust.

Se serveste luand din tava cu lingura bucati mai mari, se toarna sos de ciocolata si se orneaza cu frisca fiecare farfurie. 



Pofta buna!