Acest pilaf cu crab, (opțional și cuscoici) și cu sos curry, este inspirat din preparatele asiatice dar cu tentă mediteraneană.
Ingrediente (pentru 2-3 porții):A.Pentru pilaf: 200 gr. orez basmati sau jasmine, 300 gr. carne de crab (proaspătă sau congelată, decojită), 1 ceapă mică, tocată fin, 1 cățel de usturoi, tocat, 1 morcov mic, dat pe răzătoare, 1 lingură ulei de măsline sau unt, 400 ml.400 ml supă de pește sau de pui sau de legume, sare marină neiodată și piper după gust, verdeață (pătrunjel sau coriandru) pentru decor/ B. Pentru sosul curry: 150 ml. lapte de cocos, 50 ml. vin alb sec, 1 linguriță pastă de curry (sau mai mult după gust), 1/2 linguriță turmeric, 1/2 linguriță ghimbir proaspăt ras, sare marină neiodată și piper, 1 linguriță suc de lime, 1 lingură nucă de cocos prăjită pentru decor (opțional).
Mod de preparare:I.Pregătirea pilafului: Într-o tigaie mare, încinge uleiul și untul. Călește ceapa și usturoiul până devin translucide. Adaugă morcovul și orezul, amestecând 1-2 minute pentru a
înveli bobul în aromă. Toarnă supa de pește/pui/legume și fierbe la foc mic, acoperit,
până orezul absoarbe lichidul (~15 minute). II. Adăugarea crabului: Taie carnea de crab în bucăți mari și adaug-o peste pilaf în
ultimele 3-4 minute de gătit. Amestecă ușor, pentru a nu zdrobi crabii. III. Prepararea sosului curry-cremos: Într-o crăticioară, încălzește vinul alb până scade puțin. Adaugă laptele de cocos, pasta de curry, turmeric și
ghimbir. Gătește 3-5 minute la foc mic, amestecând continuu. Potrivește gustul cu sare, piper și suc de lime. IV. Montaj și servire: Așază pilaful de crab pe farfurie. Toarnă sosul curry-cremos peste el. Presară nucă de cocos prăjită și frunze de coriandru pentru
un plus de eleganță și aromă.
Perfect, dacă vrei să adaugi scoici în pilaful de crab, e
bine să le adaugi la final, pentru a nu se întări și a rămâne suculente.
Iată
cum: V. Adăugarea scoicilor-Pregătirea scoicilor: Curăță bine scoicile și aruncă-le pe cele care sunt deschise
și nu se închid la atingere. Spală-le sub jet de apă rece. VI. Gătirea scoicilor: În ultimele 5 minute de gătire a pilafului, pune scoicile
peste orez și carnea de crab. Acoperă tigaia cu capac. Scoicile se vor deschide în 3-5 minute. Aruncă-le care rămân
închise. VII. Combinarea cu sosul: După ce scoicile s-au deschis și sunt gătite, toarnă sosul
curry-cremos peste pilaf și amestecă ușor, doar cât să se omogenizeze aromele.
Truc: Scoicile și crabul
nu trebuie gătite prea mult, altfel devin cauciucate. Adaugă-le aproape de
final, doar cât să se încălzească și să absoarbă aromele sosului.
Ordinea de gătire – cronologic
- Încinge uleiul și
untulTigaie mare1-3 min
- Călește ceapa și usturoiulPână devin translucide3-5
min
- Adaugă morcovul și orezulAmestecă ușor pentru a înveli bobul5-6 min
- Toarnă
supa de pește/puiFierbe acoperit la foc mic10 min
- Începe să pregătești sosul
curryÎntr-o crăticioară separată, încălzește vinul alb, adaugă lapte de cocos
și condimente12 min
- Adaugă carnea de crab în bucăți mari, amestecă ușor15 min.
- Adaugă
scoicile
- Acoperă tigaia, se vor deschide în 3-5 minute16-17 min
- Verifică orezul
și lichidul
- Pilaful trebuie să fie fraged și lichidul absorbit17 min
- Toarnă sosul
curry-cremos peste pilaf
- Amestecă ușor, să nu zdrobești crabii și scoicile18-19
min
- Lasă deoparte și decorează. Presară nucă de cocos prăjită și verdeață proaspătă
Sfat:
- Dacă vrei, scoicile pot fi puse și într-un colac mic în
mijlocul pilafului pentru un efect gourmet.
- Sosul curry poate fi ajustat în consistență: mai gros pentru
plating elegant sau mai lichid pentru un pilaf mai cremos.
Spor la treabă și poftă bună!