joi, 14 decembrie 2023

Medovik (tort cu miere)

Medovik (în rusă: медови́к (medovik), de la мёд/мед- „miere”) este un tort cu mai multe straturi, populară în țările din fosta Uniune Sovietică și  care se spune ca a fost inventat acum 200 de ani. Wikipedia ne spune o poveste despre acaestă apariție. Ingredientele identificatoare sunt mierea și smântână sau laptele condensat. Se compune din straturi de pandișpan cu umplutură de cremă și este adesea acoperit cu nuci sau firimituri făcute din blatul rămas. Straturile subțiri de foi se întăresc la scurt timp după ieșirea din cuptor, dar umiditatea umpluturii le va înmuia din nou. Potrivit tradiției ruse, tortul a fost creat în secolul al XIX-lea în Imperiul Rus de către un tânăr bucătar care a căutat să o impresioneze pe împărăteasa Elisabeta Alexeievna, soția lui Alexandru I. Împărăteasa Elisabeta nu suporta mierea și orice fel de mâncare făcută cu ea o înnebunea. Într-o zi, însă, un tânăr cofetar nou din bucătăria imperială necunoscând acest lucru  a conceput o prăjitură nouă cu miere și smântână groasă. În mod surprinzător și neștiind conținutul, împărăteasa  s-a îndrăgostit imediat de această nouă creație. Două secole mai târziu, rețeta nu va mai fi doar pentru patiserii regali, ci pentru toți cofetarii. În ciuda acestei legende, cărțile tradiționale de bucate rusești menționează „puțin sau deloc” despre medovik. Medovik și-a câștigat popularitatea intensă în timpul erei sovietice când acest tortu a devenit un desert la modă.  Trebuie să știți că nu există o rețetă originală de Medovik, deoarece fiecare  o prepară după cum a moștenit în familie sau de la cunoștințe rețeta.

Ingrediente: 3 ouă, 1 linguriță bicarbonat de sodiu,  3 linguri miere , 1 pahar cu zahăr cca. 125 gr., 3 căni făină cca. 450 gr./ Pentru cremă: smântâna 800 gr., zahăr 3/4 cană, un praf de sare, 1 linguriță extract de vanilie.

Mod de preparare: Puneți  ouăle + bicarbonatul de sodiu+ mierea+ 1 pahar de zahăr într-o tigaie antiaderentă la foc mare.Amestecați constant până când amestecul își triplează volumul și seamănă cu o spumă aurie. Luați de pe foc și adăugați imediat făina în porții mici  în timp ce amestecați în continuare. La nevoie puteși adăuga un picuț de lapte. Tăiați aluatul în 8-9 părți. Coaceți fiecare bucată de aluat într-un strat subțire, până se rumenesc la 170 gr. C (aproximativ 5 minute). (Foile pot fi coapte și cu 2-3 săptămâni în avans și păstrate învelite cu hârtie de copt în cămară). În timp ce foaia este încă moale, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească. Lăsați-le să stea timp de 12 ore într-un loc cald până se întăresc. Pentru cremă, bateți smântâna cu zahărul. Adăugați esența de vanilie și sarea.  Ungeți pe rând foile cu acaestă cremă, iar la sfârși ungeți și pe deasupra ultima foaie. Pentru decor păstrați o foaie, mărunțiți-o și cu frimiturile rezultate decorați.Dați la rece pentru cel puțin 24 de ore înainte de a fi servit.

 

Spor la treabă și poftă bună!