duminică, 12 martie 2023

Ψητό λάχανο με ρόδι και βότανα- Psitó láchano me ródi kai vótana -Varză Prăjită cu rodie și ierburi

Varză Prăjită Cu rodie și ierburi
Varza este una dintre cele mai importante legume din dieta mediteraneană, iar rețetele de varză abundă. Este o legumă care definește iarna, în cea mai mare parte. Este surprinzător de versatilă, apărând în rețetele vibrante de salate grecești, mai ales pe vreme rece, supe, preparate fierte cu carne – în special carne de porc – cu fasole, în plăcinte și nu numai. Dar să o coacem, până când frunzele îi sunt carbonizate și afumate și apoi să adaugi semințe de rodie, ulei de măsline grecesc extravirgin și ierburi, ei bine, este divin!

Ingrediente: o varză verde medie, 6 linguri ulei de măsline extravirgin grecesc,  sare marină neiodată-afumată, după gust,    piper negru măcinat după gust,  o crenguță de rozmarin proaspăt,  mărarverde,  oțet balsamic după gust,  sâmburii de la o rodie, coaja rasă de la o lămâie bio.

Mod de preparare: Preîncălziți cuptorul. Tăiați varza în felii mari.  Puneți feliile de varză într-un castron și amestecați ușor cu 4 linguri de ulei de măsline, sare și piper. Transferați într-o cratiță puțin adâncă, puneți la cuptor și coaceți timp de 15 până la 20 de minute, până când varza este moale și marginile crocante și carbonizate. Scoateți și răciți pentru câteva minute.  Între timp, tocați fin ierburile și pregătiți dressingul: într-un castron mic, amestecați 2 linguri de oțet balsamic, 2 linguri de ulei de măsline, un praf de sare  și un praf de piper negru, până se omogenizează. Transferați varza într-un bol sau pe un platou de servire. Puneți pe deasupra semințele de rodie. Stropiți varza și semințele de rodie cu dressingul făcut și radeți deasupra coaja de lămâie. Stropiți cu ierburi tocate mărunt pentru a termina și cu rozmarin proaspăt pentru a ornat. 

Spor la treabă și poftă bună!