duminică, 10 mai 2015

Placinta cu miere din Sifnos - Mizithropita


E un fel de  placinta cu  branza din insulele Marii Egee preparata cu miere si myzithra nesarata sau branza ricotta. Aceasta prajitura se prepara de obicei in timpul festivitatilor de Pasti din insulele Ciclade, in special in Sifnos si Ios. In Santorini se face un tort similar numit "Militinia", care este aromatizat cu mastic. In Creta exista o specialitate inrudita cu Militinia si la fel de delicioasa numita "Lyhnarakia".


Ingrediente:



225 gr. faina amestecata cu un varf de cutit de sare, 2 linguri de zahar brun, 120 gr. unt taiat in cuburi mici,

45-60 ml. de apa rece



Pentru umplutura:4 oua,50 gr. de zahar brun, lingura faina, 500 gr.  Myzithra sau Ricotta proaspata, 60 ml de miere de cimbru, ½ lingurita scortisoara.



Mod de preparare:



Incalziti cuptorul la 180 ° C si preancalziti o tava de copt rotunda (25 cm în diametru.).


Pregătirea aluatului: Intr-un castron mare, se amesteca faina +sarea cu zaharul si apoi se adauga untul (inmuiat).Amestecati bine pana devine sfaramicios. Treptat se adauga  apa, astfel incat sa devina un aluat bine combinat. Formati din  aluat o bilarotunda,care se  acopera cu folie alimentara si se da la rece pentru aproximativ 30 de minute. Introduceti din nou tava de  copt in cuptor să se incalzeasca. Pe o suprafata bine pudrata cu faina, intideti aluatul intr-o foaie subtire . Asigurati-va ca este suficient de mare pentru a acoperi suprafata interioara a tavii. Cu grija, scoateti aluatul excesiv care atârnă peste marginile formei.



Montarea placintei:



Intr-un castron mare se bat bine ouale.Adaugati zaharul si faina si  bateti pana cand amestecul devine omogen. Adaugati branza, mierea, jumatate din scortisoara si  amestecati bine. Se toarna apoi amestecul in tava de copt si se  niveleaza suprafata cu ajutorul unui cutit. Asezati tava in cuptor si coaceti placinta pentru 50-60 de minute, pana cand se coloreaza . Cand este gata, se scoate din cuptor si se presara cu scortisoara ramasa.

Spor La treaba si Pofta Buna/Kali Orexi!