Sifnos, situată în sudul Mării Egee, este o insulă frumoasă, renumită pentru atelierele sale de ceramică unde se produc minunate boluri de ceramică, farfurii, vaze și oale de gătit. Dar are și unele preparate culonare renumite. Deși poate fi găsită și în alte insule din Marea Egee, plăcinta cu miere este renumită ca specialitate din Sifnos. Este unul dintre acele deserturi tradiționale făcute cu ingrediente simple găsite în orice comunitate agricolă: brânză myzithra de casă, miere (μέλι) de la propriile albine și ouă de crescătorie în aer liber. Aceste ingrediente au fost suficiente pentru a-i face pe oameni creativi și pentru a transforma un
cheesecake de modă veche în ceva ce putem numi astăzi un desert gourmet. Adăugarea de mai multă miere și puțină scorțișoară atunci când este servită îl face și mai impresionant.Are în compoziție și brânza Myzithra (numită și anthótyro) care este o brânză moale și proaspătă, cu conținut scăzut de grăsimi, făcută atât din lapte de capră, cât și din lapte de oaie, dar dacă nu o găsiți în străinătate ar putea fi înlocuită cu brânză ricotta italiană cu rezultate similare. Această plăcintă se prepară de obicei în timpul festivităților de Paști. În Santorini se face una similară numită "Militinia", care este aromatizată cu mastic. În Creta, există o specialitate înrudită cu Militinia și la fel de delicioasă numită "Lyhnarakia".
Ingrediente: Pentru blat -225 gr. făină
amestecată cu un vârf de cuțit de sare, 2 linguri de zahăr brun, 120 gr. unt tăiat
în cuburi mici, 45-60 ml. de apă
rece/ Pentru umplutură-4 ouă,50 gr. de zahăr brun, lingură făînă, 500 gr. Myzithra sau Ricotta proaspătă, 60 ml de miere de
cimbru, ½ linguriță
scorțișoară.
Mod de preparare: Încălziți cuptorul la 180 ° C și preâncălziți o tavă de
copt rotundă (25 cm în diametru.). Pregătirea
aluatului: Într-un castron mare,se amestecă făina +sarea cu zahărul și
apoi
se adaugă untul (înmuiat). Amestecați bine până devine sfărâmicios.
Treptat se adaugă apă, astfel încât să devină un aluat bine
combinat. Formați din aluat o bila rotundă,care se acoperă cu folie
alimentară și se dă la rece pentru aproximativ 30 de minute. Introduceți
din nou tavă de copt în cuptor să se încălzească. Pe o suprafață bine
pudrată cu făînă, întindeți aluatul într-o foaie
subțire . Asigurați-va că este suficient de mare pentru a acoperi
suprafața interioară a tăvii. Cu grijă, scoateți aluatul excesiv care
atârnă peste
marginile formei.Pregătirea umpluturii: Într-un castron mare se bat bine ouăle. Adăugați zahărul și făina și bateți până când
amestecul devine omogen. Adăugați brânză, mierea, jumătate din scorțișoară și
amestecați bine. Montarea plăcintei: Se toarnă apoi amestecul în tavă de copt și se nivelează suprafață cu
ajutorul unui cuțit. Așezați tava în cuptor și coaceți plăcintă
pentru 50-60 de minute, până când se colorează . Când este gata, se scoate din cuptor și se presară cu
scorțișoara rămasă.
Spor La treabă și Poftă Bună/Kali Orexi!