marți, 9 februarie 2021

Ζυμαρικά με Ψητή Φέτα και Ντοματίνια και ολίβες-Zymariká me Psití Féta kai Ntomatínia kai olíves-Paste în stil grecesc cu Feta măsline și roșii cherry la cuptor

Această rețetă cu feta la cuptor împreună cu roșii și măsline are toate aromele grecești pe care le cunoașteți și pe care le iubiți, amestecate într-un fel de mâncare simplu care este super-ușoară. Este într-adevăr o rețetă grecească fantastică, simplă de făcut, despre care sunt sigur că vă va încânta. Odată ce feta va fi coaptă în cuptor, își va schimbă total textura. Nu  complicați prea mult această rețetă, adăugând prea multe arome concurente. Doar o cantitate suficientă de ulei extravirgin de măsline, ceva usturoi după plac, măsline și ierburi pentru a aduce totul împreună, pe lângă un bloc de brânză feta și totul la cuptor înconjurat de roșii cherry bine coapte să-și lase aroma. Alte ingrediente posibil de adăugat, poate un strop de vin și niște ardei iute dacă vă place. 

 

Ingrediente: 200 gr.
paste  grecești tip „Kofto” sau oricare
alte paste scurte, 150-200 gr  brânză Feta grecească 1,5-2 lingurițe de  oregano
uscat, 50-60 ml. (3 linguri) ulei de măsline extravirgin, 250-300 gr  roșii Cherry- tăiate pe din două, 10-15 măsline fără sâmburi tăiate rondele, 1-2 căței de usturoi tocați, 1 ceapă mică tăiată mărunt (sau 2-3 fire  de ceapă verde tăiate mărunt) un mănunchi de pătrunjel verde creț tocat, sare marină neiodată și piper/ Opțional: Chili Flakes , câțiva ardei verzi sau roșii iuți tăiați în rondele subțiri 1/2 cană / 125 ml. vin alb; Busuioc proaspăt și crackerși (sau pâine) pentru servire.

Mod de preparare: Pregătiți feta pentru coacere: 1. Într-un vas de sticlă termorezistentă, amestecați împreună roșiile cherry tăiate pe din două cu uleiul de măsline. Condimentați cu  puțină sare și amestecați gentil. Adăgați și pătrunjelul, ceapa (ceapa verde) și presărați 1/2 din oregano pe deasupra roșiilor. Tocați usturoiul și adaugați-l și pe el în vas. Adăugați  măslinele. Amestecați din nou bine toate ingredientele, pentru a acoperi roșiile. Așezați blocul de brânză feta în centrul vasului împingând roșiile și celelalte ingrediente în lateral. Presărați restul de oregano pe deasupra bucății de feta.  Stropiți cu puțin ulei de măsline pe deasupra bucății de feta și condimentați cu un pic piper. Adăugați acum toate celelalte ingrediente opționale, dacă le doriți. Dați la cuptorul preâncălzit și coaceți la 190-200 până când brânza s-a înmuiat și roșiile sunt uțor făcute/prăjite, mai întâi aproximativ 20 minute (dar depinde de cuptor). In acest timp fierbeți pastele al dente conform indicaților de pe ambalaj. După fierberea lor, scoteți-le, scurgeți-le și dați-le alături. După cele 20 de minute în care vasul a stat în cuptor, mutați-l direct sub grătar și coaceți la 190-200 pentru încă 10 minute pentru a se face o crustă frumoasă deasupra. (Dacă nu aveți această posibilitate, atunci țineți în prima etapă vasul acoperit cu hârtie de copt iar în a doua descoperit). Acum este gata și puteți să montați preparatul. Folosind o lingură mare, zdrobiți feta și amestecați bine împreună cu roșiile și restul ingredientelor. Adăugați apoi pastele, amestecând bine pentru a le combina.  Masa este gata !! Foarte usor! Se servește, așezând o porție generoasă pe fiecare farfurie și (opțional) presărând pe deasupra câțiva fulgi de chili. Dar nu uitați să mai adăugați pe deasupra și niște frunze proaspete de busuioc.
Se servește preparatul cât este cald. 

 

 Spor la treabă și poftă bună!