luni, 13 iulie 2020

Μακαρόνια με κολοκυθάκια και βασιλικό-Makarónia me kolokythákia kai vasilikó-Spaghete cu Zucchini și busuioc


Ingrediente: 200 gr. paste scurte pentru 2 persoane, 3 linguri ulei de măsline extravirgin, 3 caței de usturoi feliați fin, 3 dovlecei medii curățați de coajă și cu semințele scoase,tăiați in cuburi/rondele mici,
1 cană suc de roșii cam din 6 roșii potrivite la mărime, o lingură pastă de tomateosul rapid de roșii, 1 lingură de parmezan proaspăt ras (opțional), 1 cană frunze de busuioc și 1 cană frunze mentă rupte în bucăți, opțional un ardei iute fără semințe, sare marină neiodată, și piper după gust.

Mod de preparare: Pregătiți apa pentru fiert pastele, apoi adăugați sare. După ce a dat în clocot din nou, adăugați pastele și fierbeți cu aproximativ un  minut mai puțin decât este dat pe pachet. Rezervați 1 cană din lichidul in care au fiert  pastele și restul scurgeți.
În timp ce pastele se fierb, încălziți uleiul de măsline într-o tigaie sau un wok larg. Adăugați usturoiul tăiat felii și căliți ușor la foc mediu-înalt până începe să se coloreze, fără să se ardă. Adăugați dovleceii și sotați până când încep să se înmoaie și să coloreze.
Adăugați sosul de roșii. Dacă tigaia pare puțin uscată, adăugați apă din vasul de paste, începând cu ¼ cană. Chiar înainte de a face pastele, adăugați brânza rasă la tigaia cu dovlecel. amestecați bine și gătiți timp de încă un minut. Adăugați sare și piper după gust.
Adăugați busuiocul și menta în sos, eventual ardeiul iute, amestecați, apoi adăugați și pastele. Se  gătește încă 1 minut sau maxim 2

, adăugând apa rezervată, dacă este nevoie. E gata! Se servește cu brânză suplimentară, dacă doriți.

Spor la treabă și poftă bună!

Σαρδέλες Παντρεμένες/Μεσογειακές ψητές γεμιστές σαρδέλες-Sardéles Pantreménes-Sardele căsătorite!!!-Sardine umplute la cuptor în stil mediteranean



Nu este o exagerare să spunem că sardinele sunt o mină de aur nutritivă. Sunt una dintre cele mai bune surse de acizi grași Omega-3, vitamina D, calciu și fosfor, vitamina B12, seleniu (trebuie să continui? Ok!) Și conțin o cantitate mare de proteine. 
În plus, sardinele sunt o alegere sigură, de consumat, în ceea ce privește contaminarea, deoarece conțin mai puțin mercur și alte metale grele decât peștele mai mare, deoarece se află în partea de jos a lanțului alimentar marin.
Σαρδέλες Παντρεμένες ( Sardinele căsătorite). Știți că și sardinele se căsătoresc? Chiar așa! Tot timpul. E adevărat însă că în bucătăria mea, când fac această rețetă tradițională numită Σαρδέλες Παντρεμένες. Se numește așa, deoarece fiecare file de sardină are nevoie de un alt file de aceiași  dimensiune  pentru a pentru a cuprinde umplutura. De faft  această rețetă este cunoscută sub numele de Μεσογειακές ψητές γεμιστές σαρδέλες-Mesogeiakés psités gemistés sardéles. Sardine umplute la cuptor (numite sardine căsătorite în Grecia). Făcută cu acei acei pești mici care par umili, dar sunt perfecțiune pură.  Simplitatea rețetei constă atât în ingrediente, cât și în aroma finală care este vedeta. Această rețetă este  pentru cei care nu sunt fani mari ai sardinei, dar vor totuți să le ofere o șansă acestora. Umplutura are un gust îndrăzneț de pește, astfel încât gustul de sardină nu este prea copleșitor.
Există desigur variații delicioase în toată Grecia, mai ales în materie de umplutură. Totuși, pentru această postare, am preferat o umplutură ușoară cu ingrediente pe care, cel mai probabil, le aveți deja disponibile în cămară. Tot ce trebuie să faci este să găsești sardinele. Bonusul pentru rețetă: într-adevăr nu este nevoie de mult pentru a le pune la punct și este gata de servit în 30 de minute.Vă garantez că sunt delicioase. Dar să trecem la rețetă.



Ingrediente:500 gr. sardine proaspete, de preferință curățate, 2-3 căței de usturoi tocați mărunt, 1 roșie mare,1 ardei gras tocat fin,    2 fire de ceapă verde doar partea albă tocată fin, oregano/pătrunjel tocat fin, 4 linguri ulei de măsline pentru uns; Pentru dressing: 30 gr.muștar, 1/2 linguriță miere de cimbru, 1/2 cană 100 gr. ulei de măsline extravirgin,coaja rasă și sucul de la o lămâie, sare marină neiodată și piper negru proaspăt măcinat după gust, fulgi de ardei iute;Pentru servit Oregano și pătrunjel proaspete tocate mărunt, suc de lămâie sau felii (opțional)

Mod de preparare: Preîncălziți cuptorul la 180 ° C. dați roșia pe răzătoarea mare. Acum aveți varianta să adăgați un pic de pesmet ca sa ia din zeamă sau  strecurați printr-n tifon ca să vă rămână doar pulpa. Într-un bol mic, adăugați usturoiul, ceapa de primăvară, ardeiul gras, pătrunjelul, un pic de coajă rasă de lămâie și de suc și apoi pulpa de roșie. Condimentați cu sare și piper și folosind o lingură amestecați bine.  
Într-un alt bol mic adăugați sucul de lămâie, coaja rasă, mierea, muștarul și fulgii de ardei iute și amestecați ușor. Apoi adăugați uleiul de măsline foarte ușor amestecând în continuare. Condimentați cu sare și piper. Dacă vi se pare sosul prea gros adăugați apă. Curățați sardinele (sau în mod ideal cumpărați-le deja curățate). Peștele înainte de preparare trebuie să fie bine spălat și uscat cu prosoape de hârtie. De preferat să vi le facă fileuri la magazin. Dacă nu îndepărtați dvs.intestinele, capul și coloana vertebrală și făceți-le varianta fluture. Așezați fleurile cu pielea în sus, pe un blat de lemn, condimentați-le cu sare și piper și ungeți-le cu ulei de măsline. Apoi transferați pe un grătar pus peste tava de copt, cu pielea în jos. Stropiți cu puțin ulei de măsline și folosiți o pensulă (sau mâinile) pentru a le unge integral. și adăugați apoi oregano/pătrunjel. Condimentați cu sare și piper proaspăt măcinat și pe această parte. Dupa aceasta gătiți pentru 8-10 minute sau până sunt făcute. Scoateți din cuptor. Folosiți o lingură ca să puneți umplutura de legume peste o sardină după care acoperiți-o cu alta. Alegeți sardine de dimensiuni egale, astfel încât umplutura să fie mai bine închisă între ele. Așezați-le așa pe rând pe platoul de servit și turnați apoi amestecul de  ulei de de măsline  peste ele.

 Pentru servit: preparatul se serveste fierbinte. Se presară cu oregano, pătrunjel și / sau suc de lămâie și se ornează cu felii de lămâie.

Spor la treabă și poftă bună!