luni, 9 februarie 2015

Ciorbă de burtă -Rețeta lui Papagheorghiu


Nelipsită de pe mesele românilor, ciorba de burtă ar fi ajuns pe meleagurile românești odată cu Imperiul Otoman, fiartă în ceaunele frumos mirositoare ale  otomanilor. Dar.... așa cum bine știți am mai postat pe acest blog și varianta grecească- Πατσάς παραδοσιακή συνταγή-Ciorbă de burtă în stil tradițional grecesc,  o supă  care are tradiție în Grecia că și în România și este foarte mult iubită de o mulțime de oameni. Am mâncat în Atena și la 2-3 dimineață în unele taverne, această ciorbă proaspăt făcută ( la noi nu am mai reușit să mai găsesc un restaurant să mănânc în zori de zi ciorbă de burtă proaspăt făcută). Se preegateste din burtă bine spălată și răzuită (partea ca un fagure) de miel sau vită dar nu în amestec.




Ingrediente:

O bucată genunchi de vită - sau alte oase cu măduva, 1/2 bucată rasol de vită tăiat în discuri, 1 buc. țelină cu frunze, 3 cepe tocate mai grosolan , o bucată rădăcina de pătrunjel, 5 buc.  morcovi, 3 ardei capia, 10 căței de usturoi, un pachet de 1 kg. burtă de vită prefiarta, ulei de măsline extravirgin cât este necesar, o legătură  pătrunjel verde,  sare de mare neiodata în funcție de gusturi.

Mod de preparare:

Prima dată  spălati burtă (după care o lasați la scurs într- sită),  rasolul  și osul (oasele) de vită în mai multe ape. Puneți-le  la fiert în oale separate (separat burta de oase și rasol).  Burta dacă este prefiarta se dă doar în câteva clocote. În schimb oasele fierb mai multicel (cam 2 ore). După ce apa în care sunt oasele  a dat în câteva  clocote (atenție să-i luați spumă din când în când) adăugați  legumele întregi inclusiv usturoi cam jumătate, foile de dafin,  piperul boabe și un picuț de sare și lăsăți să fiarbă bine. spre sfârșit adăugați și ardeiul capia tăiat fâșii. Când considerați că  legumele s-au fiert, scoteti-le și mai lăsăți să fiarbă doar oasele și carnea (luată de pe rasol dacă ați folosit). La sfârșit strecurați supa. În acest timp într-un bol mare amestecați bine  smanatana cu ouăle întregi  adăugate treptat, mestecând foarte bine.  Când cele două zemuri s-au răcit puteți să le  adăugați cam jumătate din cantitate peste ouăle amestecate cu smântână,  câte un polonic pe rând din fiercare zeamă ( de preferat mai multă zeamă de la carne/os,  până se mai  subțiază samântana amestecată cu ouăle. Adăugați apoi în zeamă rămasă de la fierberea oaselor, legumele fierte, după care cu grijă amestecul de zeamă cu ou și smântână preparat mai înainte, apoi bucățile de burtă. La final se adaugă amestecul de ulei cu zeamă de lămâie și pătrunjelul verde proaspăt mărunțit și se potrivește de sare. Puteți să mai adăugați și un pic de usturoi zdrobit. 
Se servește cu smântână, mujdei de usturoi, hrean și ceva gogoșari alături.


Spor la treabă și Poftă Bună!