sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Agioritiki Melizanes (Vinete umplute ca la Muntele Athos)

   Ingrediente:

   4 vinete medii ca marime si drepte, 2 ardei grasi  (de preferat diferit colorați), 2-3 rosii dolofane,o căpățâna de usturoi, 3 cepe, o legatura de oregano (sau o lingura de oregano uscat), o legatura de busuioc, o legatura de cimbru, sare piper dupa gust, 1/2 ceașcă pt. cafea cu ulei de măsline extravirgin (eu folosesc un ulei extravirgin in care pun la maturat cativa ardei iuti si o legătură de busuioc), 300 gr. feta



   Mod de preparare
   Se taie cozile la vinete din scurt, se cojesc zebra si se despica in doua. Se oparesc pentru cateva minute pana cand se inmoaie suficient. Se scoate miezul. Intr-o tigaie se pune uleiul la incins cu cativa catei de usturoi taiati in bucatele mai maricele se adauga ceapa si se rumeneste pana ceapa devine galbuie si sticloasa (2-3 minute) nu maronie si arsa.Se adauga rosile taiate cubulete, ardeiul taiat marunt, miezul de la vinete sare, piper dupa gust, oregano si .cimbru Se gateste pret de 6-7 minute pana ce compozitia se inmoaie  .Adaugam busuiocul si mai lasam un picut pe foc. Ungem o tava cu ulei asezam vinetele si le umplem cu compozitia rezultata. Deasupra presaram patrunjel si cubulete de feta. O acoperim cu o folie de aluminiu si o  dam la cuptor pentru 45 minute.





Kali Orexi!

Kleftiko de capra ( Friptura hotului)

2-3 kg de carne de oaie sau capra (nu miel) facuta bucati potrivite se pun intr-o tava, se adauga o cana de cafea de coniac, un pahar cu apa, un baton de scortisoara, sare piper . Se acopera cu o folie si se da la cuptorul bine incalzit (daca aveti cuptor cu lemne este si mai bine). Se lasa cam 3-4 ore sa se patrunda carnea. Separate 2 kg de cartofi taiati jumatati se pun intr-o tava se adauga 1 pahar de suc de rosii  se amesteca bines a fie cartofii trecuti prin suc se adauga ½ pahar apa, sare si piper dupa gust. Se acopera cu folie si se dau la cuptor 2-3 ore pana se patrund cartofii. Se serveste carnea cu cartofii impreuna.

Kali Orexi!