luni, 26 iulie 2021

Μοσχάρι καπάμα -Moschári kapáma-Kapama cu carne de vită


După ce acum ceva timp am făcut Kapama de pui  astazi vă voi da o altă rețetă de kapama cu carne de vacă, gătită la slow cooker vreo 7-8 ore .
Kapama este un fel de mâncare clasic grecesc! Este în esență carne fiartă cu multă scorțișoară  într-un sos frumos de roșii. Se poate servi  peste
hiloptas, orzo, piureu de cartofi sau orez pentru o masă grozavă la sfârșit de săptămână. Sunt puține lucruri mai reconfortante pentru mine ca bucătar decât un fel de mâncare cu carne pui/vită/miel fiert încet într-un sos de roșii bogat condimentat. De aceea, această rețetă tradițională pentru Kapama este una dintre preferatele mele din toate timpurile. Combinații clasice de arome grecești Kapama folosește perfect combinația clasică de arome grecești de carne, roșii și scorțișoară. Bucătăria greacă încorporează acest lucru cu toate tipurile de carne într-o varietate de feluri de mâncare, cum ar fi tocănnițele, sosurile pentru paste dar și alte sosuri de carne, cum ar fi cea folosită în Moussaka sau Pastitsio. Vă sfătuiesc la această rețetă să folosiți roșii proaspete, zdrobite pentru că acestea dau un gust extraordinar. Dacă vă place puteți adăuga și nucșoară, cuișoare, ienibahar.

 

Ingrediente: 250-300 gr. carne de vit[ dup[ preferin'a dvs., 1 ceap[ mare albă tăiată cât mai mărunt, 3-4 căței de usturoi zdrobiți cu latul cuțitului, 1/2 linguriță scorțișoară, o nucșoară rasă, câteva cuișoare, 1 cană mare de roșii proaspete date pe răzătoare, 1 cană mare cu apă,  1/4 cană mare cu ulei de măsline extravirgin, sare marină neiodată și piper negru proaspăt măcinat după gust, un vărf de cuțit fulgi de ardei iute, 1/4 cană suc de roșii.


Mod de preparare: tăiați bucățile de carne în cuburi potrivite și așezați-o in slow cooker. Tăiați ceapa și usturoiul și puneți-le pe deasupra. Adăugați, uleiul de măsline, scorțișoara, nucșoara rasă, cuisoarele, roșiile date pe răzătoare, sarea și piperul, sucul de roșii, apa și amestecați gentil. Porniți aparatul și setați-l pe 7 ore și cam asta este totul. Acum nu mai aveți decât de așteptat să se pregătească. Cam la jumătatea timpului aruncați un ochi sa nu fi scăzut prea tare.

Spor la treabă! 

    

Bile pline de energie cu petale de trandafiri și smochine uscate


Ce sunt aceste biluțe care dau atâta energie? Vă voi povesti deci despre această gustare sănătoasă și delicioasă numită biluțe de energie. Aceste delicii dulci de care vorbesc sunt asemănătoare cu arată ca acele Laddoo indiene! Cu toate acestea, ele sunt mult mai sănătoase decât standardul tău laddoo și chiar mult mai bune! Sunt o gustare perfectă  atunci când nivelul tău de energie scade într-o zi de lucru. Sau bune pentru un stimulent energetic post-antrenament sau exercitii fizice sau doar pentru munca istovitoare în grădina de legume. De asemenea, pot fi un desert sănătos grozav. O biluță energetică de acest tip se face de obicei cu o bază de curmale și nuci și apoi se adaugă alte ingrediente nutritive.  Apoi puteți lucra la aromă, adăugând uleiuri esențiale sau apă aromată sau esență. Care este sursa de „Energie” în aceste biluțe? Am ]ncercat diverse rețete și combinații de nuci, curmale și arome și în cele din urmă am găsit succes cu o rețetă de bază bună zic eu. Folosesc curmale și nuci de brazilia pentru a face baza.

Aceste nuci sunt alimentul cel mai bogat în seleniu, care combate inflamaţia. Nucile braziliene sunt o sursă bogată de seleniu şi grăsimi sănătoase, având efecte benefice pentru sănătatea tiroidei, a inimii şi a creierului. Seleniul este în primul rând excelent pentru stimularea metabolismului și ajută la funcționarea sănătoasă a tiroidei. În al doilea rând este excelent pentru prevenirea îmbătrânirii pielii. Ajută la prevenirea cancerului de sân la femei. În cele din urmă și cel mai important pentru bărbați, seleniul ajută la creșterea nivelului de testosteron și a motilității spermei. Sunt și o sursă minunată de proteine. Dacă nu găsiți puteți folosi în schimb migdale dar nu sunt totuși la fel.  Apoi adaug în semințe de chia sau semințe de in pentru a ajuta nu numai la legarea ingredientelor, ci și pentru a adăuga o altă sursă de proteine ​​și fibre. Îmi place să adaug o grămadă de pulbere de proteine ​​din mazăre. Puteți folosi și proteine ​​din zer. Când vă cumpărați pudra de proteine, asigurați-vă că nu sunt umpluturi sau arome. Cele mai bune pulberi de proteine ​​sunt cele care conțin sursa de proteină de bază în forma sa cea mai simplă. Găsesc că pudra de proteine ​​dă și o textură excelentă. Puteți folosi pudră de cocos dacă nu vă simțiți sigur cu privire la pudra de proteine, dar credeți-mă, acesta este cel mai simplu mod de a începe să introduceți pudra de proteine ​​în dieta dumneavoastră!  Apoi puteți adăuga aromele. Această rețetă are combinația clasică de trandafir și smochine dar puteți înlocui cu fistic. Mirosul și aroma petalelor  de trandafiri amestecat cu aroma provenită de la smochină sau fistic este extraordinară! Bineînțeles că după dorințe puteți adăuga orice  arome de la cacao la nucă de cocos.

Eu folosesc doar smochinele grecești care sunt considerate unele    dintre cele mai bune din lume. Deci, dacă puteți obține smochine grecești, ar trebui să le încercați cu siguranță! Sunt sigur că sunt disponibile  la magazinele de specialitate din România.

Această rețetă a mea nu necesită deloc înmuierea smochinelor, acest lucru făcând-o și mai ușor și mai rapid de realizat! Petalele și mugurii de trandafiri uscați nu au un gust grozav singuri, dar atunci când sunt amestecați cu orice altceva,  scot într-adevăr o aromă minunată și exotică. 

Ceea ce cred că face aceste biluțe fenomenale, este cantitatea mică de Lichior mexican de cafea Kahlua pe care o folosesc.

Sa o luăm acum pas cu pas.

 

                     DOAR 5 INGREDIENTI: 

1. Smochine albe uscate grecești  naturale, neindulcite, uscate în mod natural. Soiul pe care îl folosesc este unul din insula Evia. 

2. Sare și condimentele: Folosesc puțină scorțișoară și doar o cantitate mică de sare pentru a îmbunătăți aromele.

3. Muguri și petale de trandafiri uscate: Mugurii de trandafiri uscați scot într-adevăr o aromă minunată! 

4. Alcool: Folosesc o cantitate mică de Kahlua, dar dacă doriți să evitați alcoolul, puteți înlocui cu ușurință acest lucru cu apă sau suc de portocale 

5. Adăugați câteva dintre nucile sau semințele preferate sau chiar nucă de cocos mărunțită neîndulcită.

PASUL 1 Puneți totul într-un robot de bucătărie și mixați până se omogenizează. 

PASUL 2  sunteți gata atunci când dacă luați între degete nu se împrăștie.

PASUL 3 Formați bile, aproximativ 1 lingură pentru fiecare. 

PASUL 4 Rulați bilele în niște petale de trandafir zdrobite, uscate sau în toppingul dorit. 

Cât de ușor este asta.

Sfaturi.

1. Tipul de smochine uscate pe care le utilizați poate afecta textura generală. 

.Dacă amestecul este prea sfărâmicios, adăugați un picuț de apă doar o linguriță la un moment dat, până se unește. 

3.Aluatul este  lipicios. Dacă doriți, vă puteți uda mâinile sau purtați mănuși, astfel încât acestea să fie mai ușor de rulat. 

Idei pentru toppinguri

nucă de cocos mărunțită uscată neîndulcită, seminte de susan, nuci decojite, praf de cacao neîndulcit,ciocolata neagra topită

Sfaturi pentru consum

Adăugați-le în iaurtul grecesc pentru un mic dejun sau o gustare sănătoasă. Puneți 1 (sau 2) bile  în smoothie-ul dvs. preferat. Adăugați câteva peste o salată verde mixtă presărată cu niște oțet balsamic. Aceste bile sunt gustarea dulce perfectă și o modalitate excelentă de a vă răsfăța fără a vă simți vinovați! Un super-aliment delicios, pentru a vă menține pe tot parcursul zilei! Mic dejun curs, desert, gustare.

Opțiuni de păstrare

A. Întindeți-le pe o foaie de copt și puneți-le în congelator. După ce s-au înghețat complet, puneți-le într-o pungă pentru congelator și apoi într-un recipient pentru congelator. Ei pot fi păstrate asa pentru aproximativ 2 luni.

B.Pot fi depozitate într-un recipient etanș la frigider timp de până la 2 săptămâni. După aceea, încep să se usuce. 

Spor la treabă! 

Γλυκό Κουταλιού Σύκο-Glykó Koutalioú Sýko-Dulceață de smochine

Ospitalitatea grecească este direct legată de aportul caloric. Nu contează dacă nu ți-e foame sau dacă ți-ai mâncat caloriile pe ziua respectivă, dacă intrați într-o gospodărie grecească, vi se va servi mâncare pe care se așteaptă să o mâncați până rămâne farfuria goală. Din fericire, pentru unii, există o încercare, într-o mai mică măsură, dar foarte delicioasă, servită pentru a întâmpina oaspeții din gospodăriile din Grecia: γλυκό του κουταλιού, care se traduce prin „dulce într-o lingură”. Acestea sunt făcute din fructe dar



există foarte multe variante și din unele legume (tomate,vinete etc).

Aceste dulciuri  sunt servite pe linguri dar obligatoriu însoțite de un pahar înalt cu apă rece ( ca de altfel la fel cum este servită și
cafeaua grecească) obicei cam uitat pe la noi.  Dulciurile din lingură, așa cum se numesc în Grecia, sunt probabil cel mai bine descrise ca o încrucișare între un gem cu fructe întregi și o dulceață așa cum o știm noi. Fiecare insulă din Grecia pare să aibă propria sa specialitate. Pe Ikaria veți găsi varianta de vișine, iar pe Chios folosesc cea din flori de lămâie. Santorini își conservă roșiile abundente, iar Egina fisticul. Multe dulciuri cu linguri folosesc fructe ușor necoapte, cum ar fi smochinele verzi sau portocalele amare. Insula Naxos este renumită pentru prepararea acestor dulciuri din gutui, un fruct atât de amar încât nu poate fi consumat crud. În general prepararea acestor dulciuri, este extrem de simplu de realizat, deși procesul complet durează câteva zile. Începe prin stratificarea fructelor într-o oală cu destul de puțin zahăr și suc de lămâie și lăsat așa timp de 12 ore. Apoi începe procesul de fierbere; se adăugă apă la fructe, se aduce amestecul la fierbere, apoi se fierbe până se leagă apoi se  așteaptă 24 de ore, după care se repetă fierberea. În cele din urmă, bucățile de fructe/legume și zahărul, apa și sucul devin un sirop gros și dulce. Ceea ce diferențiază aceste dulciuri de gem, este că fructul rămâne de obicei întreg și siropul, deși este gros, nu este gelatinos. Din acest motiv, sunt topingul ideal pentru iaurt sau înghețată. Sau,  peste clătite, vafe și brânză. Folosiți doar smochine grecești ca să vă iasă perfect această rețetă.
Sper că le găsiți, așa cum le-am găsit și eu. Oricum, dacă aveți noroc să aveți, iată rețeta mea.

 

Ingrediente: 1 kg. (25-30 buc.) smochine mici tinere verzi (ne-coapte), 1 kg. zahăr, 1 linguriță de sare de lămâie (opțional) le va păstra și le va face τραγανά (traganá)-crocante, sucul de la 2 lămâi, 800 ml. apă, 4-6 cuișoare întregi, 2 batoane de scorțișoară, migdale întregi albe prăjite, puțin  extract de vanilie.

Mod de preparare: Spălați smochinele, îndepărtați codițele și puneți-le într-un castron mare, acoperiți cu apă rece, adăugați apoi sucul de 1 lămâie și lăsați-le așa câteva ore sau peste noapte. Scurgeți a doua zi după care acoperiți din nou smochinele cu apă proaspătă și puneți-le la foc mic să le  aduceți la fierbere  timp de 10 minute. După aceast le veți scurge și le veți lăsa să se răcească. Faceți acest proces încă de două ori, scurgeți-le și răciți-le. Folosind o frigăruie fină sau o scobitoare, introduceți pe fiecare smochină din partea tulpinii și le strângeți ușor pentru a îndepărta toată apa. Așezați-le apoi pe o tavă tapetată cu hârtie de bucătărie și le lăsați să se scurgă câteva ore. După aceasta, introduceți o migdală în partea de sus a fiecărei smochine ( nu în partea codiței). Puneți zahărul, apa, acidul citric și condimentele într-o oală cu fund dublu și gătiți până se dizolvă zahărul, apoi fierbeți siropul timp de 10 până la 15 minute înainte de a adăuga smochinele. Se aduce la fierbere, se fierbe timp de 10 minute, se îndepărtează orice impurități de sus, apoi se ia de pe foc și se lasă smochinele să pătrundă în sirop peste noapte. A doua zi, puneți din nou pe foc, aduceți la fierbere rapidă, adăugați esența de vanilie și sucul de  lămâie și fierbeți până când smochinele sunt moi și translucide și până când siropul este făcut. Pentru a-l testa, puneți câteva picături de sirop pe o farfurie foarte rece și uscată, dacă nu se întinde, este gata.  În timp ce este încă fierbinți, puneți în borcane sterilizate, acoperiți cu un capac strâns bine, etichetați și depozitați într-un loc întunecat.

 

Spor la treabă !

 

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης-Ntomatokeftédes Santorínis-Chiftele de roșii ca în Santorini

Roșiile care se cultivă în Santorini, sunt un soi special, care spune legenda au fost aduse din Egipt. Aduse aici au găsit un mediu arid dar cu un sol vulcanic plin de săruri minerale și oligoelemente.


Umiditatea necesară și-o trag din ceața care acoperă insula în serile de vară. Din 2013 acest tip de roșii este inclus pe lista DOP a Comisiei Europene.
Aroma lor este foarte condensată deoarece conțin foarte puține sucuri. Pentru această rețetă sigur nu le veți avea  disponibile nici pe cele proaspete dar nici pe cele uscate specifice acestei insule, așa că vă sfătuiesc să adăugați condimente proaspete pentru un plus de aromă și aromă!

În alte timpuri  Ntomatokeftédes Santorínis erau o versiune celebră dar și foarte delicioasă a chiftelelor omului sărac deoarece carnea fiind foarte scumpă  o înlocuiau cu alte ingrediente, cum ar fi legumele, leguminoasele și unele condimente care erau mai ușor de obținut. Treptat, această nevoie a evoluat și s-a transformat într-o tradiție culinară interesantă care și-a lăsat amprenta pe unele insule și a făcut chiftelele lor celebre în întreaga lume. Și bineînțeles una dintre aceste insule a fost Santorini, mai ales că aici, celebrele roșii din insulă - au o aromă specială și  unică, ceea ce le face irezistibile.

Ca un ultim sfat, dacă sunteți în Santorini , vizitați și Muzeul Industrial al Roșiilor. 

Ingrediente: 700-900 gr. roșii (cu puține sucuri, se găsesc unele soiuri și la noi în România), 3 cepe albe mari, 2 dovlecei, 1/4 linguriță scorțișoară, 1 linguriță  oregano proaspăt doar frunzele tocate mărunt, 1 linguriță de mentă proaspătă doar frunzele tocate mărunt,  1 lingurițe de mărar tocat mărunt, 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu, 400 gr. făină,(+ în plus dacă este necesar), sare marină neiodată și  piper proaspăt măcinat,  ulei pentru prăjit; Pentru servit ceva Fetta și mărar tocat mărunt. Merge alături și niște Tzaziki proaspăt făcut ( nu uitați că acesta trebuie ținut însă la rece măcar o oră după preparare).

Mod de preparare:  După ce curațați  ceapa și  dovleceii măruțiți-le într-un blender împreună cu roșiile ( acestea le puteți ține un pic cu sare, ca de fapt și dovleceii ca să-și mai lase din sucuri). Adăugați la amestec, verdețurile și scoateți apoi într-un castron. Adăugați făină  și condimentați cu generozitate cu sare și piper, adăugați acum și scorțișoara. Amestecul trebuie să fie gros și asemănător cu terciul. Dacă doriți, îl puteți păstra la frigider pentru mai târziu.Roșiile vor elibera probabil niște sucuri, așa că s-ar putea să trebuiască să adăugați puțină făină suplimentară. Formați din acest amestec bile și aplatizați-le până când nu au o grosime mai mare de 1 cm. Într-o tigaie, adăugați ulei  și încălziți. Când atinge temeperatura necesară, adăugați 1bilă pentru a încerca amestecul. Dacă aceasta se sfărâmă este necesar să mai adăugați  făină  suplimentară. Acum puteți să continuați frigerea. Știți că sunt gata , cânde se înmoaie și sunt aurii.  Radeți niște brânză feta și presărați mărar pe desupra și le puteți mânca. Țineți minte că acest preparat se servește fierbinte.

Spor la treabă și poftă bună!