Istoria Gastronomiei spune ca acest fel de mancare a fost pregatit de Dunand, bucătarul lui Napoleon, care ar
fi creat acest fel de mancare pentru a celebra, in anul 1800, victoria
francezilor asupra austriecilor,in bătălia de la Marengo, din nordul
Italiei. Napoleon nu obisnuia sa manance inaintea bataliilor dar dupa avea foame de lup. In acea zi bucatarul a trebuit sa inventeze ceva deoarece ramasese fara provizii. A facut rost de un pui, ceva
usturoi si ceva rosii. Ca
garnitură, a prajit paine neagra de la bucataria armatei impreuna cu oua si raci. Reteta de mai jos omite racii si ouale dar este cam la fel in rest.
Ingrediente:
4 linguri de ulei de masline extravirgin de buna caliatate + 75 gr. de unt , patru bucati de piept de pui(sau cati comeseni sunt), 250 gr.de ciuperci feliate, ceapa verde o legatura (sau ceapa uscata), 5 catei de usturoi tocati marunt (sau o legatura de usturoi verde -de preferat), sare marina neiodata, piper negru proapspat macinat, 1 lingura de faina, 5 rosii tocate cubulete, 1 pahar de vin alb sec (asta lipseste din reteta originala deoarece lui Napoleon nu i-a placut )sau supa de pui, 100 ml. coniac de buna calitate, o mana de patrunjel proapat maruntit bine si ceva fire de cimbru maruntit.
Ingrediente:
4 linguri de ulei de masline extravirgin de buna caliatate + 75 gr. de unt , patru bucati de piept de pui(sau cati comeseni sunt), 250 gr.de ciuperci feliate, ceapa verde o legatura (sau ceapa uscata), 5 catei de usturoi tocati marunt (sau o legatura de usturoi verde -de preferat), sare marina neiodata, piper negru proapspat macinat, 1 lingura de faina, 5 rosii tocate cubulete, 1 pahar de vin alb sec (asta lipseste din reteta originala deoarece lui Napoleon nu i-a placut )sau supa de pui, 100 ml. coniac de buna calitate, o mana de patrunjel proapat maruntit bine si ceva fire de cimbru maruntit.
Mod de preparare: .
Se taie puiul in bucati, care se rumenesc
in unt si ulei incins. In momentul in care s-au rumenit se
presara ceapa, usturoiul si patrunjelul verde maruntite si se continua
rumenitul. Stingeti cu coniacul si lasati sa se evapore. Pudrati apoi cu un picut de faina intorcand bucatile pe toate partile. Adaugati vin amestecat cu zeama de pui (sau doar vinul simplu cu putina apa). Asezonati cu cimbru, sare şi piper. Fierbeti pe foc mic pana cand
carnea este gata. Cam zece minute va sta la fiert. Serviti cu o garnitura de cartofi noi la cuptor facuti in unt si presarati cu usturoi tocat fin si marar. Merge alaturi un pahar de vin alb sec.
Spor la treaba si pofta buna!