marți, 25 ianuarie 2011

Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες - Kókoras krasátos me chylopítes -Coq au Vin în stil grecesc cu paste chilopites


Deoarece am găsit un cocoșel de țară, de toată splendoarea săptămâna trecută, m-am tot gândit cum să-l prepar într-un stil grecesc , așa că am dat buzna pe internet și am căutat diverse rețete. Iar cea care mi-a placut cel mai mult este cea din Creta pe care am și făcut-o și v-o destănui și vouă.


Ingrediente:

Un cocoșel (ar fi bine unul cât mai tinerel), bine spălat și curățat atât pe afară cât și pe interiorr ( al meu a avut cam 2 kg.), 1 pahar de vin roșu sec, 1/2 pahar de Tsipuro, 4 linguri de ulei de măsline extravirgin, 500 ml. apă, 2 frunze de dafin, 1/2 kg roșii la care am scos pielițele, 1 lingură pastă de tomate, 2 cepe albe tăiate mărunt, 4-5 căței de usturoi tocați mărunt, sare și piper după gust, 1 batonas de scorțișoară , 1/2 kg paste Xilopites ( chiar aveam în cămară deoarece mi-adusesem astă vară din Grecia mai multe provizii printre care și pastele care sunt niste paște făcute din semolina, ouă și apă, dar care se pot înlocui foarte bine cu paste Pappardelli (de la Barilla) sau paste late de-ale noastre). În rețeta originală se adaugă la sfârșit brânză Myzithra rasă,  dar deoarece nu am avut am folosit urdă faramitata și puțîn caș de oaie ras.


Mod de preparare:


Spălăm bine și tăiem în bucăți mici cocoșul. Îl perpelim bine pe toate părțile într-o tigaie cu ulei de măsline încins ușor,   după care îl dăm la o parte. Într-o altă tigaie cu ulei încins sotăm un pic usturoiul mărunțit, după care adăugăm ceapa și o ținem până devine albicioasă (nu prea mult să nu se ardă). Se pun apoi peste bucățile de cocoș, se adaugă vinul și Tsipuro, așteptând câteva minute până se evaporă alcoolul după care putem pune toate condimentele, roșiile tăiate cubulețe și pasta de tomate. Acoperim vasul cu un capac și lăsăm la foc domol să fiarbă până când cocoșul este gătit (dar timpul este în functie de cât de tânăr/bătrân este) completând dacă mai este nevoie sosul cu vin diluat cu apă.  Între timp încălzim bine cuptorul. Când s-a fiert carnea luăm de pe foc, scoatem scorțișoara și frunzele de dafin adăugăm pastele semi - fierte al dente în prealabil și dăm la cuptor țînând până când pastele absorb sosul (amestecăm în acest timp de câteva ori, să treacă toate pastele prin sos). Când s-au făcut pastele am scos din cuptor am presărat pe deasupra urdă faramitata și cașul ras și am dat iarăși la cuptor pentru câteva minute cât s-au topit acestea. S-a servit preparatul cât a fost cald . Alături am avut un vin roșu grecesc chiar din Creta luat dintr-un Hipermarket de pe la noi.

Kali epithia! – Succes!