miercuri, 12 noiembrie 2025

Σπετζοφάι-Spetsofai- Cârnați grecești

Spetsofai- Cârnați grecești
Spetsofai  nu e doar o rețetă, ci poartă și o poveste:

Povestea Spetsofaiului

 

Spetsofaiul s-a născut în satele de munte din regiunea Pelion, acolo unde iernile sunt lungi, iar oamenii păstrează gusturile simple, dar bogate. Țăranii greci aveau cârnați făcuți în casă, din carne de porc condimentată cu ardei și vin roșu — o comoară de iarnă. 

Când vremea se răcea, aprindeau focul în sobă, tăiau câteva legume din ce mai aveau prin cămară — ardei, ceapă, roșii puse la borcan — și aruncau totul în tigaia de fontă.

Așa a apărut Spetsofaiul: o mâncare făcută din puțin, dar cu suflet.

Numele vine, se pare, de la insula Spetses, unde rețeta s-a rafinat mai târziu, devenind un fel de mâncare de han, servit marinarilor și călătorilor obosiți. Era un preparat al prieteniei: se punea tigaia mare în mijlocul mesei, iar fiecare rupea bucăți de pâine și gusta direct, povestind și râzând. 

Astăzi, Spetsofaiul rămâne un simbol al ospitalității grecești, o mâncare fără pretenții, dar plină de căldură, care adună oamenii la masă.

Și mai are o lecție frumoasă: că aroma adevărată nu vine din bogăția ingredientelor, ci din grija cu care le pui împreună.

Iată o rețetă tradițională grecească de Spetsofai (mâncare grecească de cârnați cu ardei și roșii), un preparat rustic din regiunea Pelion, foarte aromat și ușor de făcut.

 

Ingrediente (pentru 4 porții): 500–600 gr. cârnați afumați și semi-picanți de porc, preferabil tip grecesc, 3 ardei grași (roșu, verde, galben – pentru culoare și gust), 1 ardei iute ( după gust), 1 ceapă albă mare, 2–3 căței de usturoi, 400 gr. roșii pasate sau o conservă de roșii tocate, 1 lingură pastă de roșii, 100 ml. vin roșu sec, 2 linguri ulei de măsline, 1 linguriță oregano uscat, ½ linguriță boia dulce (sau afumată, după gust), sare neiodată și piper proaspăt măcinat

 

Mod de preparare: A. Pregătirea ingredientelor: Taie cârnații în bucăți de 4–5 cm. Ardeii în fâșii late, ceapa julien, usturoiul feliat subțire. B. Rumenește cârnații: Într-o tigaie mare sau cratiță, încălzește uleiul de măsline. Adaugă cârnații și prăjește-i 4–5 minute până se rumenesc ușor. Scoate-i pe o farfurie. C. Sotează legumele:* În aceeași tigaie, pune ceapa, usturoiul și ardeii. Călește-le 5–7 minute, până se înmoaie. D. Adaugă vinul: Toarnă vinul roșu și lasă-l 2–3 minute să se evapore alcoolul. E. Sosul de roșii: Pune roșiile pasate, pasta de roșii, oregano, boia, sare și piper. Amestecă bine și lasă sosul să fiarbă la foc mic 10–15 minute, până se îngroașă ușor. F. Finalizare: Adaugă cârnații înapoi în tigaie, amestecă și mai lasă totul pe foc mic încă 10 minute, ca aromele să se combine.

Servire

 

  • * Se servește fierbinte, cu 
      • pâine proaspătă
      • cartofi prăjiți
      • piure de cartofi
      • sau, mai autentic, cu brânză feta și vin roșu sec
      • poți presăra la final puțin pătrunjel proaspăt sau oregano.

 

Spor la treabă și poftă bună!