duminică, 29 septembrie 2013

Salată rusească Shuba




Așa numitul Hering îmbrăcat, cunoscut și sub denumirea de hering sub o haină de blană (rusă: Селёдка под шубой, tr. Selyodka pod shuboy sau doar rusă: Шуба, tr. Shuba), este o salată rusească stratificată compusă din hering marinat sau alt pește marinat sau afumat, acoperit cu straturi  de  legume fierte sau unele proaspete (cartofi, morcovi, sfeclă), ceapă tocată și acoperită cu maioneză. Unele variante ale acestei salate  includ și un strat de măr proaspăt ras. Salata  este adesea decorată cu ouă fierte  (albușul, gălbenușul sau ambele). Este unul dintre preparatele tradiționale servite  la Anul Nou (Zeul Novy) și sărbătorile de Crăciun în Belarus, Rusia Ucraina și Kazahstan.



Ingrediente


3 buc. cartofi, 5 buc. morcovi ,2 buc. sfeclă roșie, 5 bucăți ceapă albă, 5-6 fileuri de hering marinat în ulei sau de scrumbie afumată sau de păstrăv afumat, maioneză din 3 ouă, 2 ouă fierte tari pt. decor, pătrunjel proaspăt, măar tot pt. decor

Mod de preparare



Pregătirea legumelor: Cartofii se fierb în coajă, până se înfige furculița ușor în ei, după care se  răcoresc și se curață de coajă. Separat curățăm morcovii. Sfecla roșie o fierbem până ce se înfige furculița ușor, după care se răcorește și se curață de coajă. Ceapa se curață, se spală și se oparește dacș se dorește un pic sub jet ca sa-i mai ia din iuțeală. Primul strat de salata vor fi cartofii, care se dau prin răzatoarea medie. Se ung apoi bine cartofii cu maioneza pregătită în prealabil. Fileurile de pește se taie în cubulețe mici, după care se  aranjează  uniform peste stratul de cartofi cu maioneză. Ceapa  tăiată cât mai mărunt  se distribuie deasupra peștelui. Se unge iarăși cu puțină maioneză. Apoi se presară morcovul dat prin răzatoare . Iarași ungem cu maioneză după care  punem sfecla dată tot prin răzatoare. Se uniformizează și se unge bine cu maioneză totul la sfârșit. Ultima etapă este să ornăm pe deasupra  cu patrunjel proaspăt, cu rondele de ouă, cu rondele de morcov, cu felii de castravete murat, cu feliuțe de măr sau ce ne mai trece nouă prin cap. Dați la rece și de recomandat mancați a doua zi când toate gusturile se interpătrund. Cred ca va puteți cinsti ăi cu o vodculiță rece ca gheața.


Poftă Bună!