joi, 14 mai 2015

Tort cu smochine, ulei de masline, miere si iaurt-Kéik me sýko, elaiólado, méli kai giaoúrti

Ingrediente:

200 gr. faina, 90 gr. migdale rase/zdrobite, 1 lingura seminte de in ,
1 lingura praf de copt, 1 lingurita sare marina neiodata, 1.1/2 lingurita extract de vanilie, 250 gr. zahar, 2 oua, coaja de la o lamaie
 sucul de la 2 portocale , 75 ml. ulei de masline extravirgin, 100 ml. lapte degresat, 60 gr. iaurt  2%, 4 smochine proaspete spalate și taiate în 4, 4 linguri miere de cimbru


Mod de preparare:


Preincalziti cuptorul la 180 de grade si ungeti cu ulei o forma rotunda. Intr-un castron mare  amestecati faina, sarea, praful de copt, semintele de in si migdale rase. Lasati-le deoparte.Intr-un alt castron, se adauga zahar, 2 linguri miere, oua si vanilie. Bateti energic pana amestecul se  omogenizeaza. Adaugati coaja de lamaie, sucul de portocale, uleiul de masline, laptele si iaurtul. Bateti din nou pana amestecul este omogen. In mijlocul ingredientelor uscate faceti o gaură si  turnati amestecul de ingrediente lichide. Bateti pana la omogenizare. Se toarna apoi amestecul in forma pregatita si se coace timp de 30 minute, pana cand veti obtine o culoare aurie iar la proba cu o scobitoare, aceasta va ramane curata. Scoateti prajitura din cuptor,  scoateti-o din forma atunci cand se raceste un pic. Asezati pe deasupra si  turnati peste ele restul de miere peste mierea.


Kali Orexi!Pofta Buna!

Placinta cu dovleac si iaurt-Kolokótes - kolokythópita me giaoúrti

Daca dovleacul este dulce iese o combinatie incredibila iar impreuna cu iaurtul are o savoare deosebita.

Ingrediente:


 
A. pentru aluat: 400 gr. faina , 150 ml.ulei de masline tinut un picut la rece in frigider, 100 ml. de apa rece cu gheata,

B. pentru umplutura: 300 gr. dovleac taiat in cuburi mici, 100 gr. seminte floare decojite sau amestec de mai multe feluri de seminte, 1 ceapa tocata marunt, 70 g. stafide inmuiate in rom, 300 ml. de supa de legume sau de pui, 1/2 buchet de menta  tocata fin, 1/2 lingurita scortisoara, 0.3 kg. zahar, sare marina neiodata si piper proaspat macinat, 20 ml. ulei de masline extravirgin
C. pentru sos: 200 gr. iaurt grecesc, 1/2 catel de usturoi, 50 gr. ghimbir, 10 ml apa, 4 linguri miere,sare marina neiodata si piper proaspat macinat.

Instructiuni:

 
Intr-o tigaie mare gatiti la foc mediu ceapa cu uleiul de masline pentru 3-4 minute. Pentru umplutura: Adaugati dovleacul, scortisoara si semintele si sotati pentru inca 1 minut. Se toarna apoi supa si stafidele si se fierbe pana cand lichidul se evapora din tigaie, amestecand periodic. Eliminați de pe foc si adaugati zahar, sare, piper si menta. Pentru aluat: Intr-un castron se amestecă  faina cu uleiul de masline racit in prealabil. Adaugati apa si  amestecati pana cand se formeaza aluatul. In cazul in care aluatul se lipeste de maini, adaugati un pic mai mult de faina. Dacă aluatul este prea uscat, se adauga putina apa. Framantati cat mai putin posibil. Permiteti  aluatului sa stea timp de cel putin o ora la rece. Cand il scoateti din frigider il impartiti in bile de 100 gr. Rulati doua foi cu un sucitor si faceti 2 foi rotunde de  8-10 cm. puneti una dintre ele pe fundul tavii de gatit. Umpleti cu amestecul de dovleac si asezati a doua foaie deasupra.Indoiti marginile spre interior.Coaceti in cuptorul preancalzit la 180 gr.C timp de 20 minute.Pentru sos: Se amesteca toate ingredientele intr-un blender  timp de 2 minute dupa care se trece prin sita sosul  si se toarna peste bucatile pregatite pt. servit.


Kali Orexi! Pofta Buna!

Pui cu smochine proaspete, rucola si branza cu mucegai-Κοτόπουλο με φρέσκα σύκα, ροκφόρ και ρόκα

O salata light, usor de preparat, prezentabila si cu un gust minunat.

Ingrediente:
 
A. Ceva frunze de rucola proaspete (puteti sa folositi cu incredere si frunze de papadie-dar sunt mai amare), 8 smochine proaspete  decojite si taiate in sferturi, 200 gr. branza cu mucegai maruntita cu furculita, 2 fileuri de pui.
B. Pentru sos: 50 ml. otet balsamic, 200 ml. ulei de masline extravirgin, 50. gr. miere de cimbru, 50 gr. mustar, sare marina neiodata si piper alb proaspat macinat, 1/2 ceasca supa de pui sau 1/2 ceasca vin alb sec (de preferat).
 


Mod de preparare:

Bateti cu ciocanul de snitele usor fileurile. Apoi rumeniti-le  pe ambele parti pana se rumenesc intr-o tigaie cu putin ulei sau unt topit. cand sunt rumenite usoradăugati un pic de supa de pui sau vin alb si continuati inca un pic fierberea sa se patrunda, aprox. 8-9 minute. Puteti trece acum la prepararea sosului. Amestecati cu telul energic toate componetele pana la omogenizare. Pregatiti un platou pe care asezati frumos fileurile, acoperindu-le apoi cu frunze rucola/papadie,felii de smochine si branza. Dupa aceasta stropiti din abundenta cu sosul deja facut. puteti servi cu o garnitura de cartofi prajiti- Patàtes Tiganitès.


Kali Orexi!Pofta Buna!

Pizza cu spanac si bacon-Pítsa me spanáki béikon

Astazi o reteta diferita de pizza  cu spanac si slanina pentru toti cei care iubesc legumele. Delicios!

Ingrediente:


A. Pentru aluat: 2 cani de faina , 1/4 ceasca de ulei masline extravirgin, 1 lingurita drojdie uscata, 2/3 ceasca apa calduta, 1/2 lingurita de zahar, 1 varf de cutit sare marina neiodata
B. Pentru umplutura: 6 linguri sos de rosii pentru pizza, 400 gr. mozzarella, 200gr.  bacon afumat, 500 gr. spanac sotat  cu 5 fire de ceapa verde si doua de usturoi verde, cateva frunze proaspete de busuioc
4 linguri de ulei de masline.


Mod de preparare:


Se amestecă drojdia si zaharul in apa calda si se lasa sa stea pana cand bulele ies la suprafata. Cu telul amestecati faina si ulei de masline peste care puneti amestecul de drojdie  aproximativ 8 minute, pana cand aluatul devine neted si elastic. Acoperiti cu un  prosop umed si  lasati sa creasca aproximativ 30 minute intr-un loc cald. Apoi treceti  la framantat dupa care puteti diviza in parti egale. Lasati din nou la odihna intr-un loc cald (acoperit cu un prosop). Porniti cuptorul si preancalzirti la 180 gr. C. Inabusiti scurt ceapa si spanacul cu doua linguri de ulei de masline. Aranjati cele doua bucati de aluat roluit in prealabil una langa alta  intr-o tava dreptunghiulara. Periati cu jumatate din cantitatea de ulei. Imprastiati cu o lingura  sosul de  rosii, Tăiați mozzarella in felii si asezati-o pe deasupra. Adaugati spanacul sotat si apoi uniform feliile de bacon. dati la cuptor si  coaceti timp de 30-40 minute pana se rumeneste frumos baza.


Kali Orexi!Pofta Buna!