duminică, 20 iulie 2025

Chifteluțe delicate de vinete în sos de roșii aromat

Chifteluțe delicate de vinete în sos de roșii aromat
Ingrediente: 2 vinete, 1 linguriță sare marină neiodată, ulei de măsline  extravirgin, 3 căței de usturoi, 2 cepe albe mari, 2 roșii  coapte, 1 sticlă bulion de roșii, 2 felii de pâine tip toast, 50 ml. lapte, sare marină neiodată după gust, piper negru după gust, scorțișoară și nucșoară după gust, 1 linguriță oregano, puțină mentă, 1 linguriță boia de ardei,  100 gr. cașcaval tăiat cubulețe, 1 legătură de pătrunjel tocat, 1 ou, 50 gr. pesmet, 50 gr. parmezan. 

Mod de preparare: Începeți cu sosul. Curățați și tocați ceapa. Puneți-o într-o tigaie în care ați încins uleiul (să acoperă fundul).  Lăsați  să se rumenească câteva minute, amestecând des pentru a nu se arde, apoi adăugați usturoiul sfărâmat cu cuțitul după care  roșile tăiate cubulețe și bulionul de roșii. Condimentați cu sare, piper, orehano, mentă, boia, scorțișoară și nucșoară. Gătiți la foc mic timp de aproximativ 20 de minute cu capacul pus. La sfârșitul gătirii, mai condimentați cu sare și adăugați câteva frunze proaspete de mentă pentru aromă.

Între timp preparați aluatul pentru chiftelele de vinete. Tăiați vinetele pe lung după care fiecare bucată în cubulețe. Puneți-le într-un bol și dați-le cu sare bine. Lăsați-le circa 20 minute după care scoateți-le pe șervete de hârtie și presați-le ușor cu alte șervete de hârtie ca să scoateți excesul de lichid. Apoi întideți bucățile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, dați-le cu ulei și dați la cuptor pentru aproximativ 15-30 minute până se înmoaie. Apoi puneți-le într-un castron și cu ajutorul unui mixer de mână făceți-le piureu, dar nu foarte fin. Adăugați pătrunjelul, oul, pesmetul, parmezanul și cele două felii de pâine ținute în lapte și sfărâmate în prealabil cu furculița. Amestecați bine. Din acest amestec faceți chiftele în mijlocul cărora puneți cascavalul. Dați-le prin pesmet. Puneți aceste chiftele în tigaia cu sosul și fiebeți circa 10 minute, adăugați apă la nevoie.

Spor la treabă și poftă bună!