vineri, 13 ianuarie 2017

Choiriní kai loukánika tiganiá me mávri býra kai kritharáki-Carne de porc si carnati grecesti cu paste orzo

Dacă vreți să comandați acest delicios preparat îl găsiți în meniuri : Χοιρινή Και  λουκάνικα τηγανιά με μαύρη μπύρα Και κριθαράκι . Asta dacă reușiți să rețineți.


Ingrediente:

1 kg. carne de porc de pe gât de preferat, fară os, tăiată în bucați de dimensiuni mici, 350 gr. cârnați grecești de țară-Loukaniko din cei aromatizați cu aromatizate cu coajă de portocală și semințe de chimen, 2 linguri cu ulei de măsline de gătit, 4 cepe albe medii tăiate sferturi și desfăcute în frunze,1/2 cană bulion de găină sau 1 cub, + pentru orzo 3 căni, frunze de dafin, 50 ml. de oțet balsamic, 500 ml. bere neagră, 50 gr. miere de albine (soc sau cimbru), 3 crenguțe de rozmarin proaspăt, sare marină neiodată și piper negru măcinat, un baston scorțișoară, 75 gr. unt, 5 căței de usturoi, 20 roșii chery, zeama de la o lămâie. Pentru  servire: 250 gr. paste orzo  (kritharaki), rozmarin proaspăt, oregano proaspăt, Kefalotyri ras, Feta mărunțită,pătrunjel.


Mod de preparare:


Se pune o tigaie adâncă la foc mediu si se lasa să se încingă. Se taie cârnații în felii subțiri (1-2 cm). Se adăugă în tigaie, împreună cu o lingură ulei de masline. Sotați timp de 3-4 minute, până devin aurii pe ambele părți. Atunci când sunt gata, se scot din tigaie si se pun deoparte.Se pune aceeași tigaie la foc mediu și se lasă să seîncingă din nou. Carnea tăiată cubulețe se presară cu ulei de măsline sare și piper și se amestecă bine. Adăugați apoi carnea în tigaie fără a adăuga mai mult ulei de măsline și perpeliți bine până la auriu pe toate părțile. Vă recomand sa nu aveți prea multă carne deodată în tgaie și nici să nu o amestecați prea des astfel carnea  fierbând mai bine și perpelindu-se frumos. Tăiați în sfert ceapa și separați straturile/foile. Atunci când toată carnea este gata o puneți pe toată in tigaie si se adaugă ceapa și cârnații. Se adaugă oțetul balsamic și berea neagră. Se agită. Se adaugă mierea, rozmarinul, zeama de gaină sau cubul de bouillon, batonul de scorțișoară și frunzele de dafin. Se agită și se acoperă tigaia cu un capac. Se dă flacăra la cât mai mic și se fierbe timp de 50-60 minute sau până este carnea aproape gata. Adăugare și preparare paste orzo: Într-o tigaie mare, se aduce supa de pui la fiert la foc mediu-mare. O dată  la fierbere, se adaugă orzo și se fierbe conform indicatiilor de pe pachet (de obicei 9-10 minute), amestecând din când în când. Dacă este necesar, adăugați mai mult supa de pui sau  apă în timp ce gătiți orzo.

Odată ce orzo este complet fiert, se reduce focul la mediu-scăzut și se adaugă untul. Se amestecă până când se topește. Se adaugă usturoiul și roșile; se fierbe timp de 5 minute, amestecand ocazional, pana se inmoaie putin. Eliminați de la foc și adaugați sucul de lămâie. Se condimentează cu sare și piper. Se presară parmezan ras, feta marunțită, rozmarinul și pătrunjelul.
Se pun pastele orzo intr-o tavă de servit. Carnea care este spre facere dar și sosul (eliminând batonul de  scorțișoară) se pun intr-n vas pentru cuptor, adăugând lichid dacă este nevoie și se amestecă. Se acoperă  cu un capac și se coace în cuptorul preîncălzit la 180  grade C. timp de 20 minute. Se îndepărtează capacul, se adaugă un pahar de apă, dacă este necesar, și se pune  din nou în cuptor, timp de încă 10-15 minute. Răsturnați carnea peste orzo, radeți un picuț de Kefalotyri sau orice branza galbenă tare și serviți cât este cald preparatul.

Spor la treabă și poftă bună!