marți, 21 decembrie 2010

Vasilopita (Prăjitura de Anul Nou )

Vasilopita este o prăjitură, tradițonală grecească, de Anul Nou și este  asociată cu ziua Sfântului Vasile care este pe 01 Ianuarie. Potrivit tradiției grecești Sfântul Vasile, ar trebui să viziteze copiii şi să dea cadouri la fiecare 1 ianuarie spre deosebire de alte tradiţii în cazul în care Sfântul Nicolae ajunge fie pe 6 decembrie (ziua Sfântului Nicolae) sau în Ajunul Crăciunului (24 decembrie).  În ziua de Anul Nou, Vasilopita se taie să binecuvânteze casă și aducă noroc pentru Anul Nou. Tradiția spune trebuie se ascundă o moneda în aluat înainte de coacere. Cine găseşte moneda va fi persoană norocoasă a Anului.  Prima felie este pt. Hristos, apoi  pt. Fecioara Maria,  pt. Sf. Vasile, apoi pt.casă și apoi pentru fiecare membru al familiei, precum şi pentru orice vizitator prezent la ceremonie,în ordinea vârstei.



Ingrediente: 5 căni de făină, 2 cești de zahăr, 1 ceașcă de lapte călduț, 200 gr.de unt nesărat, 1 linguriță de praf de copt, 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu, o bucată baton de vanilie,  coajă de la o lămâie bio rasă, 5 ouă, 150 gr. migdale pisate , zahăr pudra (opțional) .


Mod de preparare:
Puneți zahărul, untul înmuiat în prealabil și gălbenușurile de ouă într-un mixer și  bateți pentru aproximativ 15-30 minute. După aceasta adăugați laptele călduț, bicarbonatul de sodiu, albușurile de ou (bătute  spumă) iar în final făina amestecată cu praful de copt (se toarnă în ploaie nu toată o dată). Bateți bine pentru a amesteca făina să nu facă  cocoloașe. Puneți  amestecul într-un vas termorezistent (preferabil rotund) și undeva la mijloc ascundeți o monedă învelită în hârtie de copt. Decorați de jur împrejur (dacă va place) cu migdale, iar la mijloc scrieți  anul care vine. Coaceți, în cuptorul preâncălzit,  timp de aproximativ o oră sau până când capătă o culoare aurie frumoasă la suprafață (încercați cu un pai de lemn care dacă iese curat înseamnă că s-a făcut aluatul). Ar fi bine să nu deschideți prea des, cuptorul până când nu este gata.  Se scoate din cuptor și se lasă să se răcească.  Se presară cu zahăr pudra (opţional) .
An Nou Fericit și Sărbători Fericite! Kenourios Chronos!