marți, 1 februarie 2011

Λαχανοντολμάδες-Lachanontolmádes (Lahano Dolmadakia [Dolmathes)) - Sarmale în foi de varză pe stil grecesc

Aceste sarmale delicioase se fac atât vara cât și iarna în Grecia. Cei vegetarieni pot să le facă foarte bine cu orez, iar cei care preferă carnea să le facă cu amestec de carne de vită sau miel  și porc. În mod tradițional se fac cu frunze de varză proaspătă (dar se pot face și cu cea murată) și se fierb în sos Avgolemono (dar există variante și în sos de tomate).


Ingrediente:2 verze medii ( proaspetesaumurate ) la care separați frunzele, 700 gr. carne tocată amestec, 2 cepe medii rase, 1 cutie roșii tăiate cubulețe (sau 3-4 roșii tăiate), 3-4 roșii pt. sos sau o 1/2 cutie roșii pasate, 1 ceașcă de orez pentru sarmale, 1 legătură mărar și una patrrunjel tăiate, 1 lingură semințe de fenel zdrobite, 1 lingură pudra cumin (chimion), 1 linguriță coriadru zdrobit, 1 lingură mentă uscată,  un colț de pâine înmuiat în prealabil în lapte,  2 linguri ulei măsline extravirgin, sare și piper după gust, 2 căni supă clară de legume. În varianta vegetariană se înlocuiește carnea cu 4-5 cești de orez care se amestecă cu restul de ingrediente și se dau puțin la foc cu puțină zeamă de legume peste ele, atât timp cât să se înmoaie puțin orezul).



Mod de preparare:



Se separă frunzele (în cazul în care folosim varză proaspătă după separare frunzele se opăresc 2-3 minute în apă clocotită).  Se amestecă bine carnea cu toate ingredientele și se lasă la odihnă cel puțin o oră (ar fi bine peste noapte). Pe fundul vasului în care vom găti punem câteva foi de varză după care începem să aranjăm sarmalele. Puteți să intercalați rândurile cu varză tăiată mărunt. Când s-a umplut vasul adăugați supa de legume, roșiile date pe răzătoare sau roșiile pasate, puneți o farfurie deasupra să preseze sarmalele să nu se ridice și fierbeți-le la foc micuț 45-60 minute. Dacă ați ales varianta cu varză proaspătă puneți mai puțină supă de legume și completați cu un sos Avgolemono făcut din 3 ouă bătute energic cu zeamă de la 2 lămâi măricele. Lăsați-le la rece și serviți-le a două zi încălzite când sunt mai bune.


Kali Orexi! Poftă Bună!