joi, 30 decembrie 2010

Curcan umplut la cuptor a la Papagheorghiu

Ingrediente:

1 curcan de 4-5 kg, 1.1/2 ceasca de cafea cu orez, 1 ceapa rosie tocata mediu, 3 linguri ulei de masline extravirgin, 2 linguri seminte de pin, 2 linguri stafide, 7-8 caise uscate, 1 mar taiat cubulete, 3 -4 rosii uscate, 1 lingura oregano uscat, 1 lingurita scortisoara, 1 lingurita coriandru pisat, un pic de nucsoara proaspat rasa, sare si piper dupa gust, un paharel coniac, 2 linguri de unt amestecat cu cimbru si rozmarin uscat, o portocala.


Mod de preparare:

Curcanul se spala bine atat la exterior cat si la interior, se usuca cu servete de hartie si se unge cu untul frecat cu ierburi atat la interior cat si la exterior. Separat intr-o tigaie se incinge uleiul si se caleste usor ceapa (atentie sa nu se arda) 2-3 minute pana se inmoaie, se aduaga orezul si se continua amestecarea, se adauga si restul ingredientelor: semintele de pin, caisele si rosile uscate taiate bucati mici cu foarfeca,marul,stafidele, oregano, scortisoara ,coriandru si nucsoara, coniacul (atentie sa fie focul mic sa nu flambeze) sarea si piperul si se mai amesteca putin (se mai poate adauga putintica apa daca este nevoie). Dupa aceasta se adauga apa cat sa acopere amestecul (nu cat pentru un pilaf ) si se lasa pe foc mic sa se umfle orezul si semintele de pin.Cand s-a umflat (nu trebuie sa fie gata ca la pilaf deoarece se va mai face si la cuptor) orezul se ia de pe foc si se  umple interiorul curcanului cu el. Se inchide cu o portocala intreaga necuratata de coaja si se coase cu sfoara. Deasemenea se leaga si picioarele cu sfoara ca sa nu se desfaca , se acopera cu folie  si se da la cuptor la foc domol. Stim ca este gata atunci cand intepam pulpele si pieptul si iese o zeama curata (curcanul se face in timp destul de indelungat 2.1/2-3.1/2 ore).  Se serveste cu garnitura de orez asezat frumos pe un platou.

An Nou Fericit !

Souffle au foie gras (Budinca de foie gras-ficat gras de rata sau gasca)

Ingrediente:

300 gr de foie gras  de canard (ficat gras de rata sau gasca indopate -se gaseste in unele Hipermarketuri in pungi vidate) fiert (deschideti ficatul in jumatate si eliminati venele cu un cutit ascutit) cu mirodenii (coriandru,nucsoara,piper verde si cuisoare), 75 g unt,75 g faina, 60 cl de lapte rece , 6 oua, sare si piper (puteti folosi un amestec de piperuri) proaspat macinat dupa gust.


Mod de preparare:

Intr-o cratita se topesc 60g de unt la foc mic,se adauga 60 g faina, amestecand cu o lingura de lemn, treptat se toarna lapte rece, amestecând pana cand sosul Béchamel este suficient de gros. Adaugati sare si piper.
Lasati la rece. Separati albusurie  de galbenusuri  Se amesteca  galbenusurile cate unul pe rand in sosul Bechamel. Adaugati foie gras taiat cubulete si  amestecati din nou. Se bat albusurile spuma cu un varf de cutit de sare, dupa care se adauga usurel in compozitia deja facuta. Impartiti amestecul in mai multe forme  de lut unse cu unt si presarate cu faina avand grija sa nu depaseasca 2 / 3 din forma deoarece  budinca  va creste.  Coaceti 20 minute la  foc mediu si nu deschideti usa cuptorului in timpul coacerii.  Scoateti  din cuptor si serviti imediat.


Pofta Buna!

Nota: despre Foie Gras vezi si:  http://vinul.ro/foie-gras-%E2%80%93-ficatul-gastei-de-aur.html