Sofegada este o tocană consistentă de
legume originară din Creta. Poate fi făcută cu orice tip de legume de sezon. De obicei, include
dovlecei, ardei, cartofi, vinete, praz, roșii și diverse condimente și ierburi.
Nu există o rețetă stabilită pentru sofegada și deși constă în principal din
legume și este adesea savurată ca un fel de mâncare de post, unele versiuni pot
include fructe de mare sau melci. Se spune că această tocană datează de la
începutul secolului al XX-lea și era pregătită în mod tradițional în oale de
lut. Optional se poate găti și la cuptor. Este savurată ca
fel principal fiind de obicei, însoțită de pâine prospătă, brânza feta sau
myzithra servită alături sau mărunțită deasupra vasului.
Ingrediente: 1 pahar cu ulei de măsline de gătit, 1-2 căței de usturoi
tocați, 1 fir de praz tăiat rondele, 1 vânătă tăiată în cuburi, 2-3 cartofi tăiați
în sferturi, 1 ceapă albă tocată
mărunt, 2 dovlecei mici tăiați cuburi, 100 gr. fasole
verde, 1-2 ardei tăiați in 4
fără semințe, 3 roșii coapte
tocate, pastă de tomate 1 linguriță, puțin zahăr, sare marină neiodată și piper după gust, o crenguță de cimbru, o legătură pătrunjel tocată mărunt.
Mod de preparare: Turnați uleiul într-o oală largă și puțin adâncă și înăbușiți ușor ceapa și usturoiul, adăugând și zahărul și pasta de tomate. Spălați legumele și tăiați-le conform celor menționate . Adăugați toate legumele. Gătiți 20 de minute, adăugând puțină apă și apoi adaugati crenguța de cimbru. Condimentați cu sare și piper. Lasați până când toate legumele sunt moi și nu mai rămâne lichid decât foarte puțin. La sfârșit adăugați pătrunjelul tocat.
Spor la treabă și poftă bună!

