joi, 20 iulie 2023

Σοφεγάδα- Sofegάda-Tocană din Creta

Sofegada este o tocană consistentă de legume originară din Creta.  Poate fi făcută cu orice tip de legume de sezon. De obicei, include dovlecei, ardei, cartofi, vinete, praz, roșii și diverse condimente și ierburi. Nu există o rețetă stabilită pentru sofegada și deși constă în principal din legume și este adesea savurată ca un fel de mâncare de post, unele versiuni pot include fructe de mare sau melci. Se spune că această tocană datează de la începutul secolului al XX-lea și era pregătită în mod tradițional în oale de lut. Optional se poate găti și la cuptor. Este savurată ca fel principal  fiind de obicei, însoțită de pâine prospătă, brânza feta sau myzithra  servită alături sau mărunțită deasupra vasului.

 

Ingrediente: 1 pahar cu ulei de măsline de gătit, 1-2 căței de usturoi tocați, 1 fir de praz tăiat rondele, 1 vânătă tăiată în cuburi, 2-3 cartofi tăiați în sferturi, 1 ceapă albă tocată mărunt, 2 dovlecei mici tăiați cuburi, 100 gr. fasole verde, 1-2 ardei tăiați in 4 fără semințe, 3 roșii coapte tocate, pastă de tomate 1 linguriță, puțin zahăr, sare marină neiodată și  piper după gust, o crenguță de cimbru, o legătură pătrunjel tocată mărunt.

 

Mod de preparare: Turnați uleiul într-o oală largă și puțin adâncă și înăbușiți ușor ceapa și usturoiul, adăugând și zahărul și pasta de tomate. Spălați legumele și tăiați-le conform celor menționate . Adăugați toate legumele. Gătiți 20 de minute, adăugând puțină apă și apoi adaugati crenguța de cimbru. Condimentați cu sare și piper. Lasați până când toate legumele sunt moi și nu mai rămâne lichid decât foarte puțin. La sfârșit adăugați pătrunjelul tocat. 

Spor la treabă și poftă bună!

 

Kολοκυθοανθοί-Kolokythoanthoi- Flori de dovlecel umplute în stil grecesc

Florile de dovlecel gătite în stil grecesc, sunt de obicei umplute cu o combinație de orez sau brânză și diverse condimente și ierburi. Dacă sunt preparate cu umplutură de orez, florile sunt de obicei coapte lent în cuptor, iar dacă sunt umplute cu alte ingrediente, pot fi, de asemenea, coapte sau înmuiate în aluat și prăjite la scurt timp. Cel mai bine se servesc însoțite de o lingură de iaurt alături. Un fel de mâncare similar se găsește și în bucătăria turcească, unde se numește kabak çiçeği dolması .

 

Ingrediente: 20  flori de dovlecel, 1+1/2  cană de orez cu bob mediu, 1 ceapă albă dată pe răzătoare, 3 roșii date pe răzătoare, 1 legătură de pătrunjel proaspat și 1/2 legătură de mentă proaspătă, tocate mărunt,  2  căței de usturoi, tocați mărunt, sare marină neiodată și piper după gust, 1  cană cu apă, 1/4  cană cu ulei de măsline extravirgin de calitate.

 

Mod de preparare: Clătiți florile de dovlecel, scurgeți-le și lăsați-le deoparte. Preparați amestecul amestecând într-un bol orezul, ceapa, roșiile, pătrunjelul, menta.  Stropiți cu 2  linguri de ulei de măsline și asezonați cu sare și piper. Umpleți florile cu acest amestec. Puneți-le într-o tavă de copt unsă cu ulei. Condimentați cu puțină sare,  turnați un pahar de apă și uleiul de măsline rămas și  coaceți la 180 gr. C până devin aurii și până se absoarbe apa. Serviți cât sunt calde.

Spor la treabă și poftă bună!