vineri, 17 aprilie 2020

Σαλάτα με μάραθο-Saláta me máratho-Salată cu fenicul


Poate feniculul este mai puțin folosit pe la noi dar se găsește prin toate magazinele mai mari. De obicei, bulbii de fenicul proaspeți  sunt vânduți cu tulpina încă fixată, iar frunzele proaspete la capătul tulpinii (arată ca mărar proaspăt). Pentru această rețetă veți folosi bulbul de fenicul dar și un pic de frunze. Totuși nu aruncați tulpinile deoarece le puteți folosi ca o completare perfectă la o supă de legume, tocană sau orice alte feluri de mâncare. Ca un sfat vă recomand  să lăsați salata să se odihnească cel puțin o oră înainte de servire, pentru a ajuta aromele să se contopească împreună. Chiar este de preferat să vă faceți salata cu o zi înainte și doar o aduceți la temperatura camerei înainte de servire, fiind astfel mult mai gustoasă. Dar să trecem la treabă.


Ingrediente: 1 bulb de fenicul inclusiv frunzele verzi, două legături mari de pătrunjel cu frunze crețe tocate fin, 3 cepe verzi tocate mai grosolan,  frunzele verzi ale bulbului tocate fin, sucul dintr-o 1/2 lamaie și coaja rasă, 30 ml ulei de măsline extravirgin grecesc (cam două linguri),  sare marină neuodată după gust,  un strop de cremă de oțet balsamic, ceva crutoane la servire.

Mod de preparare: Tăiați bulbul de fenicul în rondele, apoi în fâșii. Tăiați frunzele verzi la capătul tulpinilor de fenicul. Puneți atât bulbul de fenicul, cât și frunzele într-un bol, alături de  ceapa verde, pătrunjelul, lămâia (suc și coajă), oțetul, sarea și uleiul de măsline. Amestecați totul foarte bine. Lăsați salata  la temperatura camerei, timp de o ora înainte de servire, cum am mai menționat. Ar merge foarte bine înainte de servire să amestecați și o mână de crutoane.

Spor la treabă și poftă bună!